Η καλή φυσική κατάσταση χρειάζεται μόλις 3 λεπτά

gunaika-athlisi-gumnastiki-treksimo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ξεχάστε τις ατελείωτες ώρες τρεξίματος στο διάδρομο και την ατέρμονη προσπάθεια στο στατικό ποδήλατο: το μόνο που χρειάζεστε για τη φυσική κατάσταση και το σώμα των ονείρων σας είναι μόλις 180 δευτερόλεπτα.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ένας φυσιοθεραπευτής με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας εξηγώντας ότι μια έντονη προπόνηση τριών λεπτών είναι αρκετή για να παραμείνουμε σε φόρμα και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία.

Ο Kusal Goonewardena υποστηρίζει ότι η έντονη άσκηση για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη, σαν να είχαμε κάνει μια μέτρια προπόνηση 30 λεπτών στο γυμναστήριο – το είδος της άσκησης που μας συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κάνουμε καθημερινά.

Ο επαγγελματίας φυσιοθεραπευτής, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με Αυστραλούς Ολυμπιονίκες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, συνιστά να φτάνουμε το 85% των μέγιστου επιπέδου άσκησης για το περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα, κάνοντας σκοινάκι, τρέχοντας ή με star jumps (επιτόπια άλματα με έκταση χεριών και ποδιών).

Η θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτήν την άσκηση για τρεις εβδομάδες τελικά θα αισθανθούν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερης διάρκειας και λιγότερης έντασης προπονήσεις, καθώς το επίπεδο φυσικής κατάστασής τους θα βελτιώνεται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους θέλουν να γυμναστούν, αλλά ίσως δεν έχουν τον χρόνο για ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου ή για άλλου είδους άσκηση, όπως πολλοί από εμάς. Το πρόγραμμα του Kusal θυμίζει τη μέθοδο HIIT (High Intensity Interval Training), αν και κανονικά, αυτό το σύντομο, γρήγορο στιλ έντονης εκγύμνασης διαρκεί για περισσότερο από τρία λεπτά συνολικά.

Το τυπικό πρόγραμμα HIIT αποτελείται από άσκηση υψηλής έντασης 20-40 δευτερολέπτων, ακολουθούμενη από μια σύντομη περίοδο ανάπαυσης. Αυτό θα επαναληφθεί για δέκα ή περισσότερες φορές σε κάθε προπόνηση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, επιταχύνει το μεταβολισμό και διατηρεί το σώμα, καίγοντας λίπος έως και 24 ώρες μετά την άσκηση.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν HIIT αντί για προπόνηση χαμηλής έντασης, όπως μία ώρα χαλαρού τζόγκινγκ, ήταν πιο πιθανό να απολαύσουν την προπόνησή τους.

Πηγή: http://www.iatrikanews.gr