Η παράλειψη του πρωινού κάνει κακό στην καρδιά

proino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Εσείς πήρατε πρωινό σήμερα; Αν όχι, φροντίστε να μην καθιερώσετε την παράλειψη του «πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας» καθώς μπορεί έτσι να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός πιθανών παρενεργειών που σχετίζεται με την παράλειψη γευμάτων, ειδικά αν προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και μια γερή καρδιά. Παρ’ όλ’ αυτά, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν τρώει πρωινό, με τους ενήλικες που το προσπερνούν να φτάνουν το 25% και τους εφήβους το 36%.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιος που παραλείπει το πρωινό κερδίζει άμεσα βάρος, υπάρχουν ωστόσο κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Αν παραλείπετε συνεχώς γεύματα ή δεν τρώτε π.χ. καθόλου πρωινό, μπορεί να επηρεάσετε το μεταβολισμό σας. Στο American Journal of Clinical Nutrition μάλιστα αναφέρεται ότι η παράλειψη πρωινoύ κάνει πιο δύσκολο για τον οργανισμό να ρυθμίσει τον μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή του στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη φλεγμονής.

Μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανή διασύνδεση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και των καρδιακών παθήσεων.

Από τους 4 χιλιάδες συμμετέχοντες της μελέτης, βρέθηκε ότι πιο συχνά παρουσίαζαν αθηροσκλήρωση, που προκαλεί σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, όσοι δεν έτρωγαν πρωινό. Αυτή η πάθηση συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλες σχετικές ασθένειες. Οι συμμετέχοντες αυτοί, μάλιστα, ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν ανθυγιεινό lifestyle σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μην παραλείπετε, λοιπόν, το πρωινό σας, για να έχετε την υγεία, τη γραμμή σας, αλλά και ενέργεια. Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές και τη ζάχαρη, προσθέστε του φυτικές ίνες από ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά, αλλά και πρωτεΐνη και απολαύστε το!