Το μπρόκολο κάνει καλό στο έντερο (είτε σας αρέσει, είτε όχι)

mprokolo-mageirema-tigani-laxanika
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τα νέα δεν είναι καλά για όσους μισούν το μπρόκολο, αλλά για όλους τους υπόλοιπους: προωθεί την υγεία του εντέρου.

Το μπρόκολο δεν είναι ένα «εύκολο» λαχανικό και υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που προτιμούν να δουν το πιάτο τους άδειο, παρά με μπρόκολο μέσα.

Νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods έδειξε ότι τρωκτικά που καταναλώνουν μπρόκολο στη διατροφή τους διαχειρίζονταν πιο εύκολα πεπτικά θέματα με συμπτώματα παρόμοια της κολίτιδας ή του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, σε σχέση με τα υπόλοιπα τρωκτικά που δεν το κατανάλωναν. Παρόμοια οφέλη, μάλιστα, φαίνεται να έχουν και άλλα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα λαχανικά αυτά περιέχουν γλυκοσινολάτες ινδόλης, που διασπώνται σε άλλες ουσίες στο στομάχι (όπως ινδολοκαρβαζόλη), που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα AHR που βρίσκεται στην εντερική επένδυση και οδηγώντας σε ισορροπία τη χλωρίδα του εντέρου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού κ.λπ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, διαφόρων ειδών καρκίνου, της νόσου του Κρον που προκαλούνται από φλεγμονή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα τους πειράματος είναι ίση με 3,5 φλιτζάνια μπρόκολου καθημερινά για τους ανθρώπους, αν και χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία με περίπου τη μισή ποσότητα της ουσίας. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν τριπλάσια ποσότητα, που σημαίνει ότι ένα φλιτζάνι από αυτά θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Μελλοντικά, μάλιστα, πρόκειται να γίνει περαιτέρω έρευνα που να καθορίζει τον καλύτερο τρόπο κατανάλωσης μπρόκολου, ώστε όσοι πάσχουν από κάποιες πεπτικές παθήσεις, όπως κολίτιδα, να λαμβάνουν τα ίδια οφέλη.