Ένα ποτηράκι κρασί ίσως βοηθά τη γονιμότητα

kokkino-krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την εβδομάδα διαθέτουν καλύτερη γονιμότητα από όσες δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις του Μισσούρι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που είναι άφθονο στο κρασί. Η ρεσβερατρόλη είναι μια χημική ένωση που αποτελεί βασικό συστατικό των κόκκινων σταφυλιών, του κακάο και των μύρτιλων και προστατεύει τα κύτταρα από το βιολογικό άγχος.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη μελέτη εξέτασαν 135 γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών, από τις οποίες ζητήθηκε να κρατούν ημερολόγιο των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνουν κάθε μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης τακτικούς ελέγχους με υπερήχους σε κάθε μία, για να υπολογίσουν τον αριθμό των βιώσιμων ωαρίων που είχαν.

Διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν συστηματικά κόκκινο κρασί, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και το εισόδημα, είχαν μια καλύτερη «αποθήκη» ωαρίων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι όλες οι υποψήφιες μητέρες θα πρέπει να πιάνουν το… κοκκινέλι κάθε βράδυ. Η έρευνα έδειξε οφέλη στη γονιμότητα μόνο για τις γυναίκες που έπιναν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, δηλαδή περίπου πέντε ποτήρια κάθε μήνα.

Οι ειδικοί επίσης επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, καθώς η μελέτη δεν απέδειξε ότι το κόκκινο κρασί ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για την αύξηση της γονιμότητας των συμμετεχόντων.

Ο Adam Balen, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν «ενδιαφέρουσα», αλλά επέμεινε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά της:

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, αν και το μικρό μέγεθος δείγματος σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη στατιστική σημασία. Ωστόσο, η έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αναπτυξιακές βλάβες, οπότε η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι μικρότερη από έξι μονάδες (περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού) ανά εβδομάδα για γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν».

Πηγή: iatrikanews