Αυτές είναι οι δέκα τροφές που οι γιατροί δεν παραλείπουν από τα γεύματά τους

kourkoumas
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ίσως οι γιατροί να μην είναι οι υπεράνθρωποι που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά σίγουρα ξέρουν ποιες επιλογές στην καθημερινότητα θα τους χαρίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη και φροντίζουν να τις κάνουν, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή τους. Δείτε τι δεν λείπει από τη διατροφή των γιατρών, σύμφωνα με το Reader’s Digest.

Κουρκουμάς
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του κουρκουμά θυμίζουν τους εκλεκτικούς αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης-2 (cox-2) που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του πόνου. Πασπαλίστε τον σε οποιοδήποτε φαγητό, αφού πέρα από το χρώμα, δεν παρεμβαίνει στη γεύση του και βοηθήστε τον οργανισμό σας απέναντι σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αρθρίτιδα ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. 

Πάπρικα
Η καπνιστή πάπρικα, εκτός του ότι χαρίζει έξτρα γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο, είναι ιδανική για τους vegan, καθώς χαρίζει βάθος στη γεύση σε οποιαδήποτε τροφή, θυμίζοντας λίγο το μπέικον. Συν τοις άλλοις, περιέχει βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή, τα οποία ως αντιοξειδεωτικές ουσίες εμποδίζουν τις κυτταρικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα κ.ά. 

Πλιγούρι
Το πλιγούρι είναι ένα είδος αποξηραμένου ραγισμένου σίτου και είναι πολύ κοινό στις κουζίνες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας. Μπορεί να ετοιμαστεί πολύ γρήγορα κι εύκολα, αρκεί να το βάλετε σε βραστό νερό και ταιριάζει όπου θα ταίριαζε και το ρύζι, ενώ μπορεί να σερβιριστεί και κρύο στη σαλάτα. Είναι ιδανικό για διαβητικούς και όσους έχουν υψηλό σάκχαρο, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Κύμινο
Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτοχημικά με αντιοξειδωτική και πιθανή αντιμικροβιακή δράση.

Σπόροι chia
Ταιριάζουν στη βρώμη, στο γιαούρτι στα smoothies, αλλά και στα ντρέσινγκ σαλάτας, στην ίδια τη σαλάτα και σε αρτοποιήματα. Εκτός, όμως, από εύκολοι στη χρήση τους, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ενώ παρέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο στον οργανισμό. Οι φυτικές τους ίνες μας χαρίζουν κορεσμό κι έτσι δεν έχουμε έντονο το αίσθημα πείνας σύντομα από τη στιγμή που φάγαμε, ενώ κάνουν καλό στο έντερο και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Ενταμάμε
Τα φασόλια σόγιας μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικά σε κάποιο πιάτο ή να ταιριάξουν στις σαλάτες, σε stir-fry συνταγές κ.ο.κ. Αποτελούν ολοκληρωμένη πηγή άπαχης πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και σε ποσότητα μισού φλιτζανιού μας παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αβοκάντο
Τα καλά λιπαρά στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μας χαρίσουν κορεσμό και να κρατήσουν σταθερό το σάκχαρο του αίματος, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε, απλώς και μόνο επειδή ανήκουν στα «λιπαρά». Απεναντίας! Προσθέστε αβοκάντο στην ομελέτα, τη σαλάτα ή το σάντουιτς, βάλτε το στα smoothies σας και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του, προστατεύοντας την καρδιά σας.

Λιναρόσπορος
Λίγος λιναρόσπορος στο πρωινό σας, στο μπολ με τα φρούτα ή το γιαούρτι, μπορεί να κάνει θαύματα τόσο στην υγεία της καρδιάς, όσο και του δέρματος. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μας παρέχει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, ενώ ταυτόχρονα κάνει καλό στο έντερο και βοηθά την κινητικότητά του.

Σκόρδο
Εκτός από την ιδιαίτερη, έντονη γεύση που χαρίζει στο φαγητό (και την αναπνοή) το σκόρδο είναι πλούσιο σε οφέλη και μάλιστα με μικρό θερμιδικό περιεχόμενο. Η κατανάλωση σκόρδου μας παρέχει βιταμίνες Β, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, όπως επίσης και να βελτιώσει τα συμπτώματα κρυολογήματος. Συν τοις άλλοις, κάνει καλό στην υγεία των οστών, ενώ βοηθά και στην άνοια και τελικά συμβάλλει στη μακροζωία με πολλούς τρόπους.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει μπει δυνατά στη διατροφή πολλών τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι ότι η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ιδιότητά του είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Ταιριάζει τόσο στο φαγητό, όσο και σε ροφήματα και μπορεί να ανακουφίσει από γαστρεντερικά συμπτώματα άμεσα και αποτελεσματικά. Ακόμη, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε πόνους περιόδου, αλλά και σε περιπτώσεις ναυτίας από χημειοθεραπεία.