Αντισταθείτε στην κατάθλιψη με 10 καθημερινά «κόλπα»

antistatheite-stin-katathlipsi-me-10-kathimerina-kolpa

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η κατάθλιψη χωρίς αμφιβολία είναι μία «πονηρή» ασθένεια που αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή που κάποιος μπορεί να ακολουθεί υπάρχουν και μικρά καθημερινά «κόλπα» που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Μη σπέρνετε τον πανικό

Για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα. Ένας τρόπος να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι το γεγονός ότι απομονώνετε ένα συγκεκριμένο γεγονός και το «εκμεταλλεύεστε» ως πηγή αρνητικών σκέψεων.

Σταματήστε να καταστροφολογείτε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας σιγά σιγά να σκεφτεί τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μπορεί για παράδειγμα η ανεργία να μαστίζει αλλά αντί να σκέφτεστε «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» επιλέξτε να σκέφτεστε «Θα βρω απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Ακολουθήστε συγκεκριμένη ρουτίνα

Ακόμα και αν δεν το θέλετε, προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρώτε συγκεκριμένες ώρες, έστω κι αν δεν πεινάτε, και αποφύγετε να περνάτε όλον σας το χρόνο πάνω σε έναν καναπέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να τρώνε και να κοιμούνται χωρίς συνέπεια. Ακολουθώντας ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνετε στον εαυτό σας την αίσθηση της τακτικότητας, που δρα καταλυτικά ενάντια της κατάθλιψης.

Σταματήστε να αναμασάτε τα ίδια

Αν συχνά ανατρέχετε σε καταστάσεις δυσάρεστες, άσκοπα και μετανιώνοντας για τα…περασμένα, χωρίς ωστόσο να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτών, άδικα χαλάτε τη διάθεσή σας.

Σταματήστε να αναμασάτε περασμένες ιστορίες και όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να αποπροσανατολίσετε τον εαυτό σας σε άλλες σκέψεις ή δραστηριότητες.

Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετανιώνετε «κατηγορώντας» τον εαυτό σας, ότι έπρεπε να είχατε πει ή κάνει εκείνο αντί για το άλλο.

Σταματήστε να αυτοτιμωρείστε και προσπαθήστε να ζήσετε στο παρόν. Αποδεχτείτε ότι ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και ότι έγινε έγινε. Είναι πιο εποικοδομητικό να σχεδιάζετε ένα αισιόδοξο μέλλον παρά να εύχεστε ένα είχατε ένα διαφορετικό παρελθόν.

Προσεγγίστε τους άλλους

Η κατάθλιψη είναι μία απόλυτα μοναχική ασθένεια. Ωστόσο για να απαλλαγείτε από τον «βούρκο» του εσωτερικού σας κόσμου, προσπαθήστε να προσεγγίσετε το στενό σας οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Είναι πολύ εύκολο να υποπέσετε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας, εάν είστε κλεισμένος στον εαυτό σας. Η κοινωνική συναναστροφή θα σας δώσει άλλον αέρα και διάθεση για το μέλλον.

Δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο

Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο, υπάρχει πάντα και το...γκρι, το μπλε, το κόκκινο. Ωστόσο χαρακτηριστικό δείγμα των καταθλιπτικών ανθρώπων είναι τα απόλυτα άκρα του τύπου «κανείς δε μ’ αγαπάει», «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» κλπ.

Οι σκέψεις όμως αυτές μπορούν να «παραλύσουν» τον οργανισμό σας και να σας αποτρέψουν από το να κάνετε το οτιδήποτε. Δώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας να σκεφτεί, ότι ίσως υπάρχουν και άλλα «χρώματα» και σταδιακά θα ανακαλύψτε έναν τεράστιο…πολύχρωμο κόσμο.

Αφήστε την πραγματικότητα να δράσει

Η κατάθλιψη κυριεύει κάθε σκέψη μετατρέποντας τα πάντα σε αρνητικά. Ωστόσο οφείλετε να «πατήσετε» στην πραγματικότητα και να ψάξετε μέσα σας να βρείτε... αποδείξεις, που να αιτιολογούν τις κακές σας σκέψεις. Θα διαπιστώσετε ότι ίσως τελικά να μην έχετε και τόσο δίκιο.

Εάν πάλι είστε από εκείνους που διαρκώς σκέφτεστε πως σας βλέπουν οι άλλοι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πολύ απλά…να τους ρωτήσετε και να μην χάνετε τον καιρό και τη διάθεση σας με υποθέσεις.

Μικροί και εφικτοί στόχοι

Μία πολύ καλή διέξοδος από την κατάθλιψη είναι να θέτετε μικρούς και εύκολους στόχους. Δεν χρειάζεται να κατακτήσετε τον κόσμο σε μία μέρα. Αρκεστείτε να κάνετε δουλειές του σπιτιού για αρχή, έτσι ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Επιλέξτε έξυπνα τους στόχους σας, ώστε να τους πετύχετε, γλυτώνοντας έναν νέο φαύλο κύκλο υποτιθέμενης αποτυχίας. Αντί να περιμένετε να βρείτε δουλειά μέσα σε λίγες ώρες καλύτερο είναι να ξεκινήσετε σιγά σιγά να στέλνετε βιογραφικά για παράδειγμα.

Αποδεχτείτε την κατάθλιψη

Η άρνηση είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε ασθένεια, πόσο μάλλον στις ψυχικές. Αν στην παρούσα φάση της ζωής σας είστε σε κατάθλιψη απλά αποδεχτείτε το. Δεν είναι ντροπή, δεν δείχνει αδυναμία χαρακτήρα και δεν είστε μόνος.

Η άρνηση συνήθως συμβάλει επικουρικά σε μία ακόμα διαρκώς αυξανόμενη σκοτεινή κατάσταση, από την οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγετε. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα...αποθεραπείας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Συνήθως οι άνθρωποι είναι ευγενικοί με τους άλλους αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό τους «αυτομαστιγώνονται» χωρίς περιθώρια λάθους. Αναλογιστείτε αν αυτά που λέτε για εσάς θα μπορούσατε να τα πείτε ποτέ σε κάποιον άλλον και προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως και στους άλλους ανθρώπους. Εξάλλου, γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;