Γρίπη ή κρυολόγημα;

andras-gripi-krebati-tsai-me-lemoni
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του κρυολογήματος και της γρίπης – το ένα είναι μια χειμωνιάτικη ενόχληση, ενώ η άλλη μπορεί να σας ρίξει στο κρεβάτι για μέρες.

Ενώ ένα κρυολόγημα «χτίζεται» αργά μέσα σε μερικές μέρες, τα συμπτώματα της γρίπης έρχονται συνήθως ξαφνικά και αισθανόμαστε άρρωστοι κατευθείαν. Συνήθως, είμαστε πιο μολυσματικοί από την ημέρα που αρχίζουν τα συμπτώματά μας μέχρι περίπου τρεις έως επτά ημέρες αργότερα.

Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν σοβαρούς πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, πόνο γύρω από τα μάτια, αδυναμία και ακραία κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να συνοδεύονται από κάποια που θυμίζουν κρυολόγημα, όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο βήχας. Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν και από διάρροια και έμετο, αλλά οι ενήλικες γενικά δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιατρική βοήθεια δεν είναι απαραίτητη στη γρίπη. Η ξεκούραση, τα πολλά υγρά και η αποφυγή της επαφής με άλλους ανθρώπους είναι γενικά η καλύτερη πορεία δράσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εάν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρότατες:

– είστε άνω των 65 ετών

– είσαι έγκυος

– έχετε κάποια μακροχρόνια ιατρική πάθηση – όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νευρολογική πάθηση

– το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο – για παράδειγμα, επειδή κάνετε χημειοθεραπεία ή έχετε HIV

– αναπτύξετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή ή βήχετε αίμα

– τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου ή δεν βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα

Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, συνεχείς εμετούς, πόνο στο στήθος σας ή ξαφνική ζάλη, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει συνταγογραφούμενα αντιικά φάρμακα, τα οποία θα είναι πιο αποτελεσματικά, εάν ληφθούν εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπάρχει η λεγόμενη «εποχή της γρίπης» -η περίοδος μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης- και είναι το διάστημα που έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να την «αρπάξετε». Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Παρότι θα αισθανθείτε φρικτά για λίγες μέρες, καθησυχάστε τον εαυτό σας γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα περάσει σύντομα. Αν θέλετε να την αποφύγετε ολοκληρωτικά πάντως, το πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών είναι το κλειδί, καθώς ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για έως και 24 ώρες.

Πηγή: iatrikanews