Όταν η μόδα φοράει τη σημαία της Ευρώπης

europi-3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δεν θα το φανταζόμασταν ότι θα το βλέπαμε κι αυτό… Γαλάζια φούτερ με αστέρια και κουκούλες. Και μάλιστα με υπογραφή. Μήπως η μόδα φλερτάρει πιο έντονα από ποτέ με την πολιτική; της Σάντυς Τσαντάκη

Η αμερικάνικη σημαία παίζει παντού εδώ και χρόνια. Σχεδιαστές όπως ο Ralph Lauren και ο Tommy Hilfiger παίζουν δεκαετίες τώρα με το αμερικάνικο όνειρο σε ολόκληρες συλλογές, όμως και οίκοι που δεν θα το περιμέναμε, όπως ο Givenchy, η Μiu Miu και η Chanel, πειραματίστηκαν πρόσφατα με τις ίδιες αποχρώσεις στην πασαρέλα.

Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα περιμένουμε να τα δούμε όλα. Οι συμβολισμοί είναι στο πρόγραμμα γιατί όπως συμβαίνει με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, έτσι και η μόδα, οφείλει να προβάλει συνειρμούς και μηνύματα.

Και τώρα η γαλάζια και κίτρινη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, έχει αρχίσει να εμπνέει εμμονικά σχεδιαστές που ξέρουν να περνούν μηνύματα στους οπαδούς, θαυμαστές, αλλά και πελάτες τους, πείτε τους, όπως θέλετε.

Ο οίκος Vetements, με υπερμεγέθη κολεγιακά και πελώριες ζακέτες, για αγόρια και κορίτσια, λάνσαρε μια κολεξιόν εμπνευσμένη από την Ευρώπη του τώρα, με πολλά αστέρια και έντονο μπλε.

Θα δούμε τη σημαία της Ευρώπης όμως και σε καπελάκια του μπέιζμπολ και τσάντες (Etudes Studio), σε ανδρικά πανωφόρια (Agi&Sam), ακόμη και σε πετσέτες (EUnify), από εταιρίες που θέλουν να επικοινωνήσουν την κατάσταση του τώρα μέσα από ευκολοφόρετα ρούχα και αξεσουάρ.

Μια γκαλερί στο Βερολίνο, η Konig Galerie, φιλοξενεί έργα, από παζλ μέχρι φούτερ, διαφορετικών καλλιτεχνών που επιθυμούν να εκφράσουν κοινωνικές και πολιτικές απόψεις. Μόλις ένα αστέρι βρέθηκε στην πλάτη του φούτερ, ξεκίνησε ένας διάλογος, εξηγεί ο εμπνευστής της ιδέας. Ο διάσημος φωτογράφος Juergen Teller φορούσε το δικό του «ευρωπαϊκό» φούτερ στη διάρκεια της ΕΒδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Εσείς;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ

www.sandytsantaki.com