Πέντε λαχανικά υγιεινά αλλά ενοχλητικά

agkinara
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Όλα τα λαχανικά είναι ωφέλιμα, πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και αποτελούν σημαντικό κομμάτι υγιεινής διατροφής. Κάποια, όμως, χρειάζονται λίγη προσοχή παραπάνω, καθώς συμβάλλουν κυρίως στη δημιουργία φουσκώματος και αερίων σε πολλούς ανθρώπους.

Αγκινάρα
Αν «παλεύετε» με φουσκώματα και αέρια, τότε καλύτερα να αποφύγετε τις αγκινάρες. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε φρουκτάνες, φυτικές ίνες που δεν πέπτονται και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και προβλήματα με φουσκώματα. Η αγκινάρα μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους πάσχουν από ηπατική νόσο, καθώς επηρεάζουν το συκώτι πυροδοτώντας την παραγωγή χολής.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Η πικρή τους γεύση απωθεί πολλούς, αλλά υπάρχει και άλλος λόγος που ενδεχομένως να μην πρέπει να τα βάλετε στο πιάτο σας. Αν έχετε τακτικά εντερικά προβλήματα, τα λαχανάκια Βρυξελλών θα εντείνουν το πρόβλημα, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα. Αν είναι από τα αγαπημένα σας λαχανικά και δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, δοκιμάστε να τα καταναλώνετε με μέτρο και προτιμήστε να τα μαγειρεύετε αντί να τα καταναλώνετε ωμά, ώστε να πέφτουν πιο ήπια στο στομάχι.

Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένα υγιεινό λαχανικό, αλλά μπορεί να έχει δυσάρεστες, ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες για κάποιους, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και των αερίων. Λόγω, μάλιστα, του ότι είναι πλούσιο σε θείο, μπορεί να προκαλέσει πιο… δύσοσμα αέρια, κάτι που κανείς δεν θέλει! Εκτός, όμως, από τα αέρια, το κουνουπίδι μπορεί να οδηγήσει και σε αλλεργική αντίδραση (αν και είναι σπάνιο), με παρενέργειες όπως φαγούρα, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή.

Κρεμμύδια
Αν το στομάχι σας είναι ευαίσθητο γενικότερα, τότε πιθανόν να πρέπει να καταναλώνετε κρεμμύδια με σύνεση. Ο λόγος είναι και πάλι οι φρουκτάνες που μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και αναστάτωση στο στομάχι. Τροφές όπως τα πράσα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξερό κρεμμύδι δεν απορροφώνται πλήρως και μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κατακράτηση υγρών στο έντερο.

Κολοκύθα
Οι κολοκύθες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τοπ 5 πιο επικίνδυνα λαχανικά και αυτή τη φορά για φιαφορετικό λόγο από το φούσκωμα και τα αέρια. Ο ένοχος είναι το σκληρό τους περίβλημα που μπορεί δύσκολα να χειριστεί κάποιος, με πολλούς να καταλήγουν στα νοσοκομεία με… κομμένα δάχτυλα. Αν σας αρέσουν, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές στις γλυκοπατάτες και τα καρότα, από τα οποία θα λάβετε παρόμοια διατροφικά οφέλη, χωρίς κινδύνους. Αλλιώς προτιμήστε να τις καταναλώνετε σε πιάτα εστιατορίων, όπου τις έχει καθαρίσει ήδη κάποιος έμπειρος σεφ.