Αρρυθμίες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

arruthmies-ola-osa-prepei-na-gnorizete

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Ο ακανόνιστος ρυθμός της καρδιάς χαρακτηρίζεται ως αρρυθμία και αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτό σημαίνει πως η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, η αλήθεια είναι ότι η αρρυθμία έχει διάφορες μορφές. Τι είναι όμως η αρρυθμία και ποιά τα συμπτώματά της;

Μία αρρυθμία συμβαίνει όταν ο χτύπος της καρδιάς δυσλειτουργεί, είτε αυτό σημαίνει ότι είναι ασυνήθιστα πιο γρήγορος, πιο αργός ή σε γενικές γραμμές ακανόνιστος.

Στην ουσία δηλαδή οι αρρυθμίες είναι πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού και προκαλούνται όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά, που συντονίζουν τις συντεταγμένες των καρδιακών παλμών, δε λειτουργούν σωστά.

Πολλές από τις αρρυθμίες ωστόσο δεν είναι επικίνδυνες. Όλοι οι άνθρωποι περιστασιακά έχουν αρρυθμίες, όπως συμβαίνει όταν κάποιος τρέξει γρήγορα ή ανέβει μία ανηφόρα ή είναι αγχωμένος.

Βέβαια κάποιες αρρυθμίες, ειδικά αν είναι παρατεταμένες, συχνές ή συμβαίνουν σε κάποιον, ο οποίος έχει ήδη καρδιακές διαταραχές, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα ή ακόμα και τον θάνατο.

Οι γρήγορες αρρυθμίες ονομάζονται ταχυκαρδίες ενώ οι αργές βραδυκαρδίες. Οι ακανόστες αρρυθμίες αποκαλούνται μαρμαρυγή και στην περίπτωση αυτή μπορεί να πρόκειται είτε για κολπική ή για κοιλιακή μαρμαρυγή. Μία ακόμη περίπτωση ακανόνιστου ρυθμού της καρδιάς είναι όταν ο κτύπος (της καρδιάς) εμφανίζεται νωρίτερα από ό, τι θα έπρεπε, δηλαδή υπάρχει πρόωρη συστολή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρρυθμίας;

Το δυσάρεστο με τις αρρυθμίες είναι ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν καν συμπτώματα. Οι αρρυθμίες μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης ρουτίνας. Αλλά έστω και αν ο ασθενής αισθανθεί κάποια πρώτα συμπτώματα αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το ειρωνικό ζήτημα με τις αρρυθμίες είναι ότι μπορεί κάποιος ασθενής να έχει καρδιακές αρρυθμίες σε όλη του τη ζωή, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο προηγούμενο σύμπτωμα. Παρόλα αυτά τα συμπτώματα των αρρυθμιών διαφέρουν ανάλογα με το είδος.

Στην περίπτωση της ταχυκαρδίας ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει κανονικά, ότι ζαλίζεται ή ότι έχει τάσεις λιποθυμίας. Η ξαφνική αδυναμία και ο «πόνος» στο στήθος μπορούν επίσης να είναι σημάδια ταχυκαρδίας.

Στην περίπτωση της βραδυκαρδίας, ο ασθενής συνήθως αισθάνεται πόνο στο στήθος, σύγχυση, κόπωση, ζαλάδα, δύσπνοια ή έχει πρόβλημα συγκέντρωσης και δυσκολία κίνησης, ιδιαίτερα κατά την άσκηση.

Η πιο επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή, αυτή δηλαδή που επηρεάζει την κοιλία της καρδιάς και η οποία ενδέχεται να είναι και θανατηφόρα.

Στην περίπτωση αυτή οι κοιλίες παύουν να εκτελούν μια οργανωμένη συστολή. Αποτέλεσμα είναι η ανυπαρξία αποτελεσματικής κοιλιακής σύσπασης και η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Ουσιαστικά είναι μία θανατηφόρα αρρυθμία, αν δεν αντιμετωπισθεί με ηλεκτρική ανάταξη σε 3 λεπτά και για το λόγο αυτό αποτελεί τον συχνότερο μηχανισμό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Θεραπεύονται οι αρρυθμίες;

Η θεραπεία μίας καρδιακής αρρυθμίας εξαρτάται από τον τύπο και το βαθμό σοβαρότητας και συχνότητάς, που εμφανίζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να θεραπευτούν με ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή στον τρόπο διατροφής και ζωής, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.