Βιολογικά προϊόντα: γιατί να τα προτιμήσουμε;

biologika-proionta-giati-na-ta-protimisoume

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο «πράσινος» τρόπος ζωής έχει γίνει μόδα, αλλά κυρίως, ανάγκη. Για τα βιολογικά προϊόντα ακούγονται πολλά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε όμως πραγματικά τι είναι, ποια η διαφορά τους από τα συμβατικά και γιατί να τα προτιμάμε;

Ο «πράσινος» τρόπος ζωής έχει γίνει μόδα, αλλά κυρίως, ανάγκη. Για τα βιολογικά προϊόντα ακούγονται πολλά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε όμως πραγματικά τι είναι, ποια η διαφορά τους από τα συμβατικά και γιατί να τα προτιμάμε;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων είναι ότι παράγονται χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, ορμόνες και φυτοφάρμακα (που από τα συμβατικά προϊόντα φτάνουν στον οργανισμό μας), με φυσικές μεθόδους και τεχνικές παραγωγής.

Η καλλιέργειά τους στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και σε υγιεινές λύσεις. Επίσης, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας έτσι στην αειφορία του πλανήτη.

Στα βιολογικά προϊόντα υπάρχει 20-30% λιγότερο νερό απ’ ό,τι στα συμβατικά, περισσότερες πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, ενώ λείπουν τα συντηρητικά, τα τεχνητά χρώματα και αρώματα. Κι αν αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα, σας ενημερώνουμε ότι ακόμη κι αν τα βιολογικά προϊόντα υστερούν σε όψη, σχήμα και χρώμα, ο φυσικός τρόπος παραγωγής τους, συντελεί στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα υπόλοιπα προϊόντα.

Πώς όμως διασφαλίζονται όλα όσα είπαμε και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων; Υπάρχει μια σειρά ελέγχων σε όλα τα στάδια (καλλιέργεια, ζωή και μεταποίηση των προϊόντων) μέχρι την πώληση των προϊόντων, η οποία εξασφαλίζει την πιστοποίηση ενός προϊόντος ως βιολογικό. Τότε και μόνο τότε μπαίνει και η «σφραγίδα» που υπάρχει στην συσκευασία και που εγγυάται ότι το προϊόν είναι βιολογικό. Επίσης, απαιτείται πιστοποίηση και για τον συσκευαστή και λιανοπωλητή των προϊόντων αυτών. Πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν είναι εκείνο που προκύπτει από βιολογική καλλιέργεια, τουλάχιστον για τρία χρόνια και έχει την κατάλληλη σήμανση στην συσκευασία του, δηλαδή το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησής του.

Τέλος, όσον αφορά στα είδη των βιολογικών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις κατηγορίες: από τρόφιμα, λάδια, γλυκά, σνακς, ποτά και αναψυκτικά, μέχρι απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, χαρτικά και καλλυντικά.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ