Ρίγανη: όσα πρέπει να ξέρουμε για το μυρωδάτο μπαχαρικό

rigani
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Την πασπαλίζουμε στις σαλάτες μας, στο κρέας, στις σάλτσες και δίνει άρωμα και τη χαρακτηριστική της γεύση. Εκτός από αυτά, όμως, για ποιους άλλους λόγους πρέπει να τη χρησιμοποιούμε και πώς μπορούμε να έχουμε τη δική μας φρέσκια ρίγανη;

H ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Τα άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή. Κυκλοφορεί και με τις ονομασίες ρίανο, ρούβανο, αγριορίγανη, ρούανο και αγριορίγανος.

Είναι το βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μαγειρική σε σάλτσες, σούπες, ψαρικά, κρέατα, πίτες κ.ά., ενώ έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με το αιθέριο έλαιό της (οριγανέλαιο), μάλιστα, να χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.

Πώς μας ωφελεί;

  • Η ρίγανη έχει διεγερτικές ιδιότητες γι’ αυτό συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Συνίσταται επίσης σε νεαρά κορίτσια καθώς διευκολύνει την έλευση της έμμηνου ρήσης.
  • Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
  • Eίναι διουρητικό βότανο.
  • Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων ρευματισμών και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συγκεντρώσεών της σε θυμόλη και καρβακρόλη.
  • Το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε
Παρασκευή εγχύματος: βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια, αφού βράσει, ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βοτάνου. Αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Παρασκευή συμπυκνωμένου εγχύματος για γαργάρες: κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με αναλογία 50 – 60 γραμμάρια ρίγανη σε 1 λίτρο νερό. Με το έγχυμα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες για να καταπολεμήσουμε έλκη και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.
Με το να εισπνέουμε την σκόνη από ρίγανη προκαλούμε φτάρνισμα το οποίο βοηθάει στο να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα και ιδιαιτέρως οι πνεύμονες.
Φυλάξτε τη σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και έχετε υπόψη σας ότι γενικά είναι ένα ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες.

Πώς να φροντίσετε το φυτό σας
Αν αποφασίσετε να φυτέψετε ρίγανη στο σπίτι σας και να έχετε πάντα φρέσκια για το φαγητό σας, πρέπει να ξέρετε ότι έχει ύψος 20-80 εκ. αναπτύσσεται σε εδάφη αλκαλικά, όπως επίσης σε ξηρικά και πετρώδη. Χρειάζεται άφθονο ήλιο, όμως προσαρμόζεται και σε συνθήκες ημισκιάς. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 0 έως 35 βαθμούς.

Η ρίγανη τον χειμώνα χρειάζεται πότισμα κάθε 10 με 15 μέρες, ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα. Μία φορά τον μήνα χρειάζεται λίπανση με οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Επίσης,  χρειάζεται κλάδεμα των παλιών και ξερών κλαδιών και ανανέωση του φυλλώματος με σκοπό την δημιουργία συμπαγούς όψεως.

Η ρίγανη είναι από τα φυτά που δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες. Χρειάζεται προσοχή διότι έχει ανάγκη άφθονο ήλιο και πολύ καλή αποστράγγιση. Αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο φυτό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με ειδικό γεωπόνο.

Αικατερίνη Παναγοπούλου
www.diatrofi.gr