Ποιες είναι (τελικά) οι γυναίκες με τα μαύρα;

golden-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι ρεπόρτερ στο κόκκινο χαλί δεν ζητούσαν ονόματα σχεδιαστών. Οι Χρυσές Σφαίρες ολοκληρώθηκαν και το μήνυμα, η επίγευση είναι αισιόδοξη, αν και μαύρη. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ήταν λίγες οι σταρ, οι ηθοποιοί, τα μοντέλα, οι ανζενί, που δεν έλαβαν το μήνυμα και εμφανίστηκαν με ντεκολτέ (βλέπε Kate Hudson) ή γυμνές πλάτες, καμία σχέση με την ατμόσφαιρα της βραδιάς και τους συμβολισμούς της.

Time’s up, το απαραίτητο hashtag για να σταλεί γρήγορα το σήμα και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι στυλίστες και οι επαγγελματίες της εικόνας. Για να δούμε έναν «στρατό» με φωτογενείς στρατιώτες που υπηρετούν την αλληλεγγύη.

Αυτό που αλλάζει είναι πως η μόδα έχει τη δύναμη να αλλάξει το τοπίο. Να αναμεταδώσει ταυτόχρονα, σε ζωντανό χρόνο, τη διάθεση της στιγμής. Και τώρα που οι γυναίκες διαφορετικών ηλικιών ορθώνουν το ανάστημά τους, διεκδικώντας ίση μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα με τους άνδρες, αμοιβές, εκτίμηση, σεβασμό, αντιμετώπιση, μια δυναμική στολή-πανοπλία, ομοιόμορφη, έντονη, μπορεί να λειτουργήσει σαν μανιφέστο.

Το εντυπωσιακό ήταν πως και οι άνδρες συμμετείχαν στη νέα αυτή διαδήλωση στο κόκκινο χαλί, καθώς επέλεξαν να φορέσουν στην πρόσφατη απονομή, μαύρο σακάκι με μαύρο πουκάμισο, για να δείξουν πως στηρίζουν τις συμπρωταγωνίστριες, τις συναδέλφους τους, με κάθε τρόπο, έστω για αρχή, στυλιστικά.

Οι γυναίκες με τα μαύρα δεν φοβούνται πια, αρκεί να είναι ενωμένες. Γυναίκες που διεκδικούν γενναιόδωρα συμβόλαια εμφανίστηκαν χέρι-χέρι με ακτιβίστριες που δε συνηθίζουν να συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, για να μιλήσουν για στόχους, φιλοδοξίες, να εκφράσουν αληθινές ανησυχίες.

Δεν έχει σημασία αν οι γυναίκες με τα μαύρα τού σήμερα φορούν κοστούμι ή φόρεμα. Αν θα φοορύν μαύρα και στα Όσκαρ;  Aν θα κρεμάσουν τα ψηλοτάκουνα;  Αν θα πουν όχι στα διαμάντια; Εδώ είναι Χόλυγουντ. Λίγη λάμψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com