Τα gadget του σωστού ποδηλάτη…

ta-gadget-tou-sostou-podilati

ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το λεωφορείο αργεί, το ταξί κοστίζει και η βενζίνη για το αυτοκίνητο «τσουρουφλίζει». Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που όλο και πιο συχνά βλέπουμε ακόμη και μέσα στην Αθήνα ποδηλάτες. Αν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να τους ακολουθήσετε, δείτε, τι πρέπει να προμηθευτείτε.

Για τους αρχάριους…

Κράνος

Μην ανεβαίνετε ποτέ στο ποδήλατό σας χωρίς αυτό. Μπορεί να σας φαίνεται περιττό αλλά έμπειροι ποδηλάτες αναφέρουν πως το κράνος είναι εκείνο που σε ένα ατύχημα θα προστατεύσει το κεφάλι σας χαρίζοντάς σας τη ζωή ενώ αν δεν το φοράτε μπορεί το αποτέλεσμα να είναι θανατηφόρο. Φροντίστε να εφαρμόζει σωστά και επιλέξτε το προσεκτικά με τη βοήθεια εξειδικευμένου υπαλλήλου στο κατάστημα που θα το αγοράσετε.

Μπουκαλάκι νερού

Προμηθευτείτε το ειδικό δοχείο νερού που προσαρμόζεται στο ποδήλατό σας και μην έχετε πάνω σας ή στο σακίδιό σας πλαστικά μπουκαλάκια νερού που θα σας επιβαρύνουν περισσότερο. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσετε την ποδηλασία ενώ αν η προπόνησή σας διαρκέσει πάνω από μία ώρα θα πρέπει και πάλι να ενυδατωθείτε.

Τρόμπα

Τα περισσότερα ποδήλατα διαθέτουν πάνω στον σκελετό τους τρόμπες ώστε να την έχετε πρόχειρη σε περίπτωση που ξεφουσκώσει το λάστιχό σας και αναγκαστείτε να γυρίσετε περπατώντας μαζί με το ποδήλατό σας.

Και για τους πιο προχωρημένους…

Μικρό βαλιτσάκι εργαλείων

Όπως στο αυτοκίνητο οι ειδήμονες έχουν στο πορτ μπαγκαζ ένα μικρό βαλιτσάκι εργαλείων, το ίδιο κάνουν και όσοι έχουν επιλέξει το ποδήλατο για βασικό μέσο μετακίνησής τους. Ένα μικρό, ελαφρύ βαλιτσάκι με γαλλικό κλειδί και ορισμένα μικρά ανταλλακτικά του ποδηλάτου, δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους έμπειρους ποδηλάτες.

Ειδικά δερμάτινα γάντια

Πολλοί ποδηλάτες συνηθίζουν να φορούν ειδικά, δερμάτινα γάντια που απορροφούν τους κραδασμούς από τα χερούλια του ποδηλάτου ενώ επιπλέον σε περίπτωση ατυχήματος προστατεύουν τις παλάμες.

Υπολογιστής ποδηλάτου

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται πάνω στο ποδήλατο και μέσα από την οθόνη της μας δείχνει πόσα χιλιόμετρα έχουμε διανύσει, ποια είναι η ταχύτητά μας, οι καρδιακοί μας παλμοί κ.λπ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο gadget που εκτιμούν πολύ όσοι έχουν βάλει για τα καλά το ποδήλατο στη ζωή τους.

Γυαλιά ηλίου

Πολλοί ποδηλάτες δεν τα αποχωρίζονται ποτέ. Άλλοι πάλι τα αποφεύγουν καθώς πιστεύουν πως τους κρύβουν το πολύτιμο ηλιακό φως. Ωστόσο, καλό θα ήταν να τα φοράτε, ειδικά τις πρωινές ώρες ώστε να εμποδίζετε τα σκουπιδάκια που φέρνει ο αέρας ή τα μικρά ζωύφια να μπαίνουν στα μάτια σας.

Ειδικός ρουχισμός για βροχή/κρύο

Ποδήλατο δεν σημαίνει μόνο καλοκαίρι. Ειδικά σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ ή η Κοπεγχάγη, όπου το ποδήλατο αποτελεί βασικό μέσο καθημερινής μετακίνησης, θα δείτε ακόμη και τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, τους ποδηλάτες να μην εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους μέσο. Αν και εσείς ανήκετε στους λίγους τολμηρούς που επιμένουν στις δύο ρόδες ακόμη και με βροχή ή κρύο, θα πρέπει να προμηθευτείτε τα ειδικά ρούχα που σας κρατούν στεγνούς ή ζεστούς αντίστοιχα και να τσεκάρετε τον καιρό στο διαδίκτυο, πριν ξεκινήσετε τις βόλτες σας.

Φώτα

Ένα από τα must εξαρτήματα κάθε ποδηλάτη είναι τα φώτα, ειδικά για όσους ασχολούνται με ορθοπεταλιές μόλις νυχτώσει. Εφαρμόστε φώτα μπροστά και πίσω στο ποδήλατό σας ώστε να είστε ορατοί από τους οδηγούς των αυτοκινήτων που σας προσπερνούν αλλά και προκειμένου να βλέπετε καθαρά το δρόμο. Ένα φλούο (φωσφοριζέ ) ελαφρύ τζάκετ τις βραδινές ώρες θα σας κάνει ακόμη πιο ευδιάκριτους.