Φασόλια: γιατί και πώς να τα βάλουμε στη διατροφή μας

fasolia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Καταλαβαίνουμε ότι το εθνικό μας φαγητό ίσως να μην είναι και το πιο αγαπημένο πολλών. Τα φασόλια, όμως, μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς άλλους τρόπους κι έτσι να βρουν τρόπο να μας χαρίσουν τα οφέλη τους, απολαυστικά.

Είναι γνωστό πως τα όσπρια αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου απέναντι στο κρέας, αποτελώντας βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, με οφέλη πολλά και διάφορα, όπως:

-Μας παρέχουν ενέργεια χάρη στην πρωτεΐνη τους. Αν τα συνδυάσουμε, μάλιστα, με προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το μαύρο ρύζι, τα όσπρια παρέχουν πρωτεΐνη συγκρίσιμη με εκείνη του κρέατος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες ή κορεσμένο λίπος.

-Είναι εμπλουτισμένα με χαλκό, ένα μεταλλικό άλας απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία πολλών ενζύμων.

-Οι διαλυτές φυτικές τους ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σημαντικό στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

-Είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγιούς καρδιάς, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

-Βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί κανονικά, αποτρέποντας φαινόμενα δυσκοιλιότητας και πάλι χάρη στις φυτικές τους ίνες. Καλό είναι ένα γεύμα με φυτικές ίνες να συνοδεύεται με άφθονα υγρά που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Πώς να τα μαγειρέψετε
Αν η φασολάδα αποτελεί παιδικό σας τραύμα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα φασόλια σας αλλιώς και να μη χάσετε από τη θρεπτική τους αξία.

-Βράστε τα και πολτοποιήστε τα με μυρωδικά για να φτιάξετε έναν ωραίο πουρέ με ζωμό λαχανικών, πάπρικα, μπούκοβο, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

-Φτιάξτε χορτοφαγικά μπιφτέκια με πολτό φασολιών και χρησιμοποιήστε κινόα και τριμμένη φρυγανιά για να δέσουν. Συνδυάστε τα και με μυρωδικά όπως δενδρολίβανο, βασιλικό κ.ο.κ.

-Βράστε τα και προσθέστε τα στην πράσινη σαλάτα σας.

-Συνδυάστε τα με ένα τηγανητό αυγό, κατά το αγγλικό πρωινό, προτιμώντας να αφήσετε το μπέικον… εκτός.