Γιατί θέλουμε γλυκά και λιπαρά πριν την περίοδο;

ntonat-gluko
ΤΡΙΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Αν λίγο πριν έρθουν αυτές οι «μέρες του μήνα» ανοίγετε το ψυγείο και εξαφανίζετε κάθε είδους επιδόρπιο και λιπαρό φαγητό, δεν είστε οι μόνες. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες αλλάζει τις ημέρες που οδηγούν στην έλευση περιόδου και αυτό μπορεί μεν να είναι φυσιολογικό, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και λιγότερο ενοχλητικό. Το πιο δύσκολο, μάλιστα, είναι να αγνοήσουμε αυτές τις λιγούρες, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο «δύσκολα» συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS). Αυτό σημαίνει ότι συνδέονται με ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reader’s Digest.

Συγκεκριμένα, το PΜS προκαλεί αύξηση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης και πτώσης της σεροτονίνης που σχετίζεται με τη διάθεση. Αυτή η αλλαγή μας κάνει να λαχταράμε τροφές γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά, γιατί μας βοηθούν να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης και να αντιμετωπίσουμε την παραγωγή κορτιζόλης, ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Με λίγα λόγια, μπορείτε να αποδώσετε την αυξημένη σας όρεξη για «απαγορευμένες» τροφές, στο πάρτι ορμονών που γίνεται αυτό το διάστημα.

Αυτές οι λιγούρες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αφού σε κάποια φάση του κύκλου μπορεί να αναζητάμε περισσότερο κάτι γλυκό, ενώ σε άλλη να κυνηγάμε το ψωμί ή την πίτσα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι λιγούρες μας, όμως, μπορεί να φανερώνουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Δεν είναι λίγες, πάντως, οι γυναίκες που αναζητούν σοκολάτα τόσο πριν, όσο και μετά την περίοδο, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η (μαύρη) σοκολάτα αν καταναλωθεί με μέτρο μας παρέχει αντιοξειδωτικά και οφέλη. Οι ειδικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι η επιθυμία για σοκολάτα πριν την έμμηνο ρύση προέρχεται από τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών, όπως των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, αλλά και από διατροφικές ελλείψεις, αν και ο βασικός λόγος μάλλον είναι ότι το μαγνήσιο της σοκολάτας βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου.

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ βασικό για την αύξηση σεροτονίνης, ενώ ελέγχει και την κορτιζόλη. Τα επίπεδά του πέφτουν ακριβώς πριν την περίοδο κι όταν υπάρχει περισσότερη κορτιζόλη και λιγότερο μαγνήσιο σε αυτή τη φάση για να τη ρυθμίσει, τότε η κορτιζόλη «κερδίζει» και προκαλεί περισσότερο στρες. Η σεροτονίνη, η οποία επίσης πέφτει κατά το διάστημα αυτό, εξαρτάται επίσης από το μαγνήσιο για την παραγωγή και τη λειτουργία της.

Ευτυχώς, οι γιατροί και οι ειδικοί επιτρέπουν να ενδίδουμε σε αυτές τις λιγούρες το διάστημα πριν την περίοδο, πάντα με προσοχή και έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω ανισορροπίες προκαλούν τα όργανα να στείλουν μήνυμα στον οργανισμό, το οποίο παίρνει τη μορφή λιγούρας. Το στομάχι αναζητά γλυκά για να αποκαταστήσει την ισορροπία και το συκώτι απαιτεί λιπαρές τροφές, για τον ίδιο λόγο.

Αν ανησυχείτε για τις έξτρα θερμίδες που μπορεί να λάβετε, δοκιμάστε να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, την καφεΐνη, το αλκοόλ και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, περίπου δύο εβδομάδες πριν την περίοδο. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης, κάτι που βοηθά να σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματος και την παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνη γι’ αυτές τις επιθυμίες. Καταναλώστε, λοιπόν, περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, ξηρούς καρπούς και φάτε λίγη σοκολάτα παραπάνω, προτιμώντας την μαύρη.