#metoo: Μετά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ήρθε η σειρά της μόδας

weber-testino
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο πρώτος φωτογράφος μόδας που αποκαλύφθηκε ότι παρενοχλούσε μοντέλα ήταν ο Terry Richardson, για να ακολουθήσουν δύο νέα αναγνωρίσιμα ονόματα. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Ο Μario Testino είναι ο φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και ο μόνιμος σχεδόν συνεργάτης για δεκαετίες της Vogue, της αμερικάνικης και της βρετανικής έκδοσης, ο άνθρωπος που ανέδειξε τα βραζιλιάνικα μοντέλα, όπως, για παράδειγμα, την Gisele Bundchen.

Ο Bruce Weber, φωτογράφος μόδας επίσης, υπεύθυνος για τις διαφημιστικές καμπάνιες διεθνών οίκων, όπως ο Calvin Klein, έχει συνδέσει το όνομά του με πρόσωπα και εικόνες, δημιουργεί ιστορίες μόδας με αρχή, μέση και τέλος.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, τόσο ο Mario Testino, όσο και ο Βruce Weber, παρενοχλούν εδώ και χρόνια αγόρια μοντέλα που έχουν συνεργαστεί μαζί τους, σύμφωνα με επίσημες κατηγορίες των ίδιων, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, για ευνόητους λόγους.

Οι λεπτομέρειες σοκάρουν. Νεαρά αγόρια, 18, 20 χρονών, μικρότερα, μεγαλύτερα, εξομολογούνται συγκεκριμένες στιγμές αμηχανίας, διαλόγους με τους υπεύθυνους των πρακτορείων μοντέλων που τους υποχρέωναν σχεδόν να είναι πιο «χαλαροί» για να επιδιώξουν μεγαλύτερα συμβόλαια στον κόσμο της μόδας.

Και δεν είναι να πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά να ξυπνάμε σιγά-σιγά και να βλέπουμε πόση δύναμη έχει η πολυφωνία, πώς μετά το #metoo, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, γνωστοί, άγνωστοι, λιγότερο αναγνωρίσιμοι, αποκαλύπτουν τι τους έχει συμβεί στη διάρκεια της καριέρας τους, για να ξανατύχει και σε άλλους. Ουτοπικό; Για την ώρα, ο Mario Testino έχασε τον θρόνο του και η Conde Nast διέκοψε κάθε συνεργασία μαζί του. Next please. #youtoo

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com