Να γιατί δεν πρέπει να εμποδίζουμε ένα φτέρνισμα

fternisma-iosi-gripi-arrostos-gualia-kompiouter
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Έχει αναφερθεί και το παρελθόν η προειδοποίηση των γιατρών να μην προσπαθούμε να καταπνίξουμε το φτέρνισμα κλείνοντας σφιχτά το στόμα και τη μύτη, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής σωματικής βλάβης. Ένα περιστατικό επαναφέρει τη σύσταση.

Ένας 34χρονος άνδρας στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις ή προτίμησε να τις αγνοήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στον λάρυγγα, που προκλήθηκε όταν προσπάθησε να συγκρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα.

Χωρίς να βρίσκει διέξοδο από πουθενά, η πίεση εξαπλώθηκε μέσω του μαλακού ιστού και, παρότι τέτοια περιστατικά είναι στην πραγματικότητα σπάνια, οι γιατροί λένε ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τον πιθανό κίνδυνο. Η παρεμπόδιση ενός φτερνίσματος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά ή ακόμη και να διαρρήξει ένα ανεύρυσμα στο εγκέφαλο, όπως προειδοποιούν οι γιατροί στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, όπου δημοσιεύθηκε το περιστατικό.

Ο άνδρας δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν κάτι να έφυγε από τη θέση του στον λαιμό του όταν συνέβη το περιστατικό και αμέσως μετά ένιωσε έντονο πόνο και δυσκολία να καταπιεί και να μιλήσει. Όταν οι γιατροί τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι είχε οίδημα στον λαιμό του και γύρω από αυτόν. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του λαιμού του μέσω του σκισίματος που είχε προκληθεί.

Ο 34χρονος τρεφόταν επί επτά μέρες μέσω σωλήνα, ώστε να επουλωθεί ο τραυματισμός του, και τελικά ανάρρωσε πλήρως. Οι γιατροί του δήλωσαν: «Το να σταματήσουμε ένα φτέρνισμα, κλείνοντας το στόμα και τη μύτη είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται».

Το φτέρνισμα ωστόσο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες, οπότε αν και είναι καλό να το αφήνουμε να εκδηλώνεται, θα πρέπει να το «παγιδεύουμε» σε ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας. Με την εποχιακή γρίπη να είναι στα φόρτε της αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην σκορπάμε μικρόβια γύρω μας.

Πηγή: iatrikanews