Το ποδήλατο δεν επηρεάζει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών

podilato-andras-poli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Το ποδήλατο έχει κατηγορηθεί αρκετά για τις πιθανές επιπτώσεις του στη σεξουαλική ικανότητα των ανδρών. Όμως σύμφωνα με νέα μελέτη, η ποδηλασία δεν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία των ανδρών ή τη λειτουργία του ουροποιητικού τους συστήματος.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ποδηλάτες με τους δρομείς και τους κολυμβητές και διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική τους υγεία και η υγεία του ουροποιητικού τους συστήματος ήταν παρόμοια.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν ότι η ποδηλασία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, που συμπλήρωσαν ότι τα οφέλη από την ποδηλασία «υπερβαίνουν κατά πολύ τους πιθανούς κινδύνους».

Περίπου 2.774 ποδηλάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία συμμετείχαν στην έρευνα, μαζί με 539 κολυμβητές και 789 δρομείς, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που μετρούσαν τησεξουαλική υγεία και τη λειτουργία ουροποιητικού συστήματος.

Η σεξουαλική υγεία και η λειτουργία των ουροποιητικού ήταν παρόμοια και στις τρεις ομάδες αθλητών, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που μερικοί ποδηλάτες ήταν πιο επιρρεπείς σε στένωση της ουρήθρας.

Δεν υπήρχε επίσης στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όσων ήταν ποδηλάτες υψηλής έντασης -εκείνων που έκαναν ποδήλατο για περισσότερο από δύο χρόνια, περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα και κατά μέσο όρο περισσότερα από 40 χιλιόμετρα τη φορά- και όσους έκαναν ποδήλατο για λόγους αναψυχής.

Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Urology, δήλωσαν ότι τα συμπεράσματά τους έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι η ποδηλασία είχε αρνητική επίδραση στη στυτική λειτουργία. Εκείνες οι μελέτες δεν είχαν ομάδες σύγκρισης και είχαν μικρά μεγέθη δείγματος, όπως ανέφεραν.

«Η ποδηλασία προσφέρει τεράστια καρδιαγγειακά οφέλη και έχει μικρή επιβάρυνση στις αρθρώσεις», δήλωσε ο ερευνητής Benjamin Breyer, από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Τα οφέλη για την υγεία που απολαμβάνουν οι ποδηλάτες αντισταθμίζουν κατά πολύ τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία».

Οι ποδηλάτες πάντως είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες μουδιάσματος των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά με το να στέκεται ο ποδηλάτης όρθιος περισσότερο από το 20% του χρόνου που ποδηλατεί, η πιθανότητα αυτού μειώνεται σημαντικά.

Πηγή: iatrikanews