Όταν η μόδα αποφασίζει να σοβαρευτεί

politics-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ξεχάστε τις τρέλες στην πασαρέλα και ετοιμαστείτε να δείτε το καινούργιο πρόσωπο της μόδας. Ειδικά τώρα που η πολιτική ορίζει τι θα φορεθεί και τι όχι. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η αρχή έγινε με τις Χρυσές Σφαίρες και τον συμβολισμό του μαύρου και του νέου καθωσπρεπισμού. Για να δούμε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να καλύπτουν το ντεκολτέ τους, για πρώτη ίσως φορά. Και πλησιάζουν και τα Όσκαρ…

Και μετά παρατηρούμε την κόκκινη γραβάτα του Donald Trump, τα κοστούμια του Kim Jong-un, όχι πλέον σε στιλ Μάο, την κάθε κίνηση της Meghan Markle που ετοιμάζεται να ζήσει το παραμύθι, σαν σύγχρονη Σταχτοπούτα ή κάτι τέτοιο, με μοντέρνα στολή και εκσυγχρονισμένη τιάρα.

Η μόδα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο σήμερα. Συμβολίζει, υπονοεί, πρεσβεύει όλα όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις. Και δεν έχει σημασία στο τέλος της ημέρας αν θα φορεθεί το φούξια ή αν το μήκος της φούστας είναι πάνω από το γόνατο. Τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά.

Γιατί ο κόσμος της μόδας βρίσκεται σε ζωντανή αναμετάδοση όλες τις ώρες της ημέρας (και της νύχτας) σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική και διαφορετικές ιδεολογίες αποτυπώνονται πάνω σε ρούχα και αξεσουάρ που φορούν άνδρες και γυναίκες.

Και ειδικά στην εποχή των selfies, με όλα τα φλας και τις κάμερες στραμμένες πάνω μας, μπορούμε επιτέλους να μεταδώσουμε το μήνυμα. Και να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα και την παγκόσμια γλώσσα της μόδας για να μην είμαστε ποτέ ντεμοντέ.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com