Αληθινή γούνα. Δηλώνετε υπέρ ή κατά;

fur-3
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Όταν αλλάζει ο καιρός και πέφτει η θερμοκρασία, αρχίζουν και κυκλοφορούν τα…βιζόν στον δρόμο. Αλήθεια, εσείς πότε φορέσατε γούνινο παλτό τελευταία φορά; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η Ελλάδα έχει παράδοση στην αληθινή γούνα. Στις ελληνικές ταινίες, τα παραδοσιακά γουναράδικα, τα τρόπαια στον λαιμό των κυριών της υψηλής κοινωνίας, με το παλτό-συνώνυμο στάτους.

Τα χρόνια πέρασαν, η μόδα άλλαξε, τα οικολογικά, ζεστά παλτό έγιναν της μόδας, σχεδιάστριες σαν τη Stella McCartney αρνήθηκαν να παίξουν στο παιχνίδι της απόλυτης ματαιδοξίας, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες γουναράδες επιμένουν πως είναι κι αυτό ένα επάγγελμα, μια τέχνη που δεν πρέπει να πεθάνει.

Κι εμείς τι κάνουμε; «Κληρονομήσαμε» μια αληθινή γούνα από τη μαμά ή τη γιαγιά, τη θεία, ένα πελώριο, υπερμεγέθες παλτό που πιάνει τη μισή ντουλάπα και δεν φορέθηκε ποτέ αλλά επιμένουμε να το κρατάμε χωρις να το φοράμε;

Η μόδα έχει οικολογικές ευαισθησίες, μαζί και κοινωνικές. Η Ελλάδα δεν έχει τόσο κρύο ώστε να δικαιολογείται να κυκλοφορούμε με γούνες από το πρωί στους δρόμους. Στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο θα κινδυνεύαμε να μας ψεκάσουν με κόκκινο σπρέι, αλλά στην Αθήνα η γούνα θεωρείται κλασική.

Εμείς θα αποφασίσουμε. Αν θέλουμε να διαιωνίσουμε το είδος ή μπορούμε να αρκεστούμε στις λύσεις της ψεύτικης γούνας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αληθινή. Πώς θα την φορέσουμε; Με τζιν φυσικά. Για να μην προκαλούμε…

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com