Πώς επηρεάζεται η διατροφή μας από την ομάδα αίματος;

piato-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλές θεωρίες για τις ομάδες αίματος και κατά πόσο παίζουν ρόλο στη διατροφή μας, όπως και το τι πρέπει να τρώμε ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουμε, για να χάσουμε βάρος. Ας ρίξουμε μια γενική ματιά στο τι ισχύει για κάθε ομάδα αίματος, έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικό αν θέλουμε να χάσουμε σωστά βάρος και να έχουμε μια υγιεινή διατροφή.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: υπάρχουν 4 ομάδες αίματος, η Α, η Ο, η Β και η ΑΒ, ενώ ανάλογα με την παρουσία ή όχι του παράγοντα ρέζους στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικό» ή «Ρέζους αρνητικό», δηλαδή ΑΒ, Α, Β, Ο Ρέζους θετικό και ΑΒ, Α, Β, Ο Ρέζους αρνητικό. Η ομάδα αίματος είναι σε γενικές γραμμές μια ταξινόμηση του αίματος βασισμένη στην παρουσία ή απουσία κληρονομούμενων αντιγονικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γλυκοπρωτεΐνες, γλυκολιπίδια) στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων. Και για να κάνουμε μια μικρή επανάληψη, να θυμίσουμε ότι η ομάδα Α μπορεί να λάβει αίμα μόνο από άτομα των ομάδων Α ή Ο (με την Α να προτιμάται) και μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα των ομάδων Α ή ΑΒ, ενώ άτομα με αίμα ομάδας Β μπορεί να λάβει αίμα μόνο από άτομα των ομάδων Β ή Ο (με τη Β να προτιμάται) και μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα με τύπου Β ή ΑΒ. Τα άτομα ομάδας O μπορούν να λάβουν αίμα μόνο ίδιας ομάδας (ομάδα Ο), αλλά μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα κάθε ομάδας αίματος ΑΒΟ (δηλ., Α, Β, Ο ή ΑΒ), ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ μπορεί να λάβει αίμα από κάθε ομάδα (με την ΑΒ να είναι προτιμότερη), αλλά δεν μπορεί να δώσει αίμα είτε σε Α ή Β ομάδα. Επίσης, ένα άτομο Ρέζους θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους - αρνητικό. Ένα άτομο, όμως, Ρέζους αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους - θετικό.

Με βάση την υγεία και την ευεξία, η κάθε ομάδα αίματος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη διατροφή.

Τα άτομα της ομάδας Α είναι συνήθως χορτοφάγοι και πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, τις πικάντικες τροφές, να ενυδατώνονται σωστά και να μην πίνουν καφέ, καθώς έχουν ευαίσθητο πεπτικό. Όσοι ανήκουν στην ομάδα Β συνήθως καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά, αρνί, ψάρι, λαχανικά, τσάι και δημητριακά, παρουσιάζουν ανεκτικό πεπτικό, αλλά πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα συντηρητικά. Τα άτομα της ομάδας Ο έχουν ανθεκτικό πεπτικό, προτιμούν συνήθως κρέας, ψάρι, λαχανικά, αλλά κάνουν συχνά νηστεία και πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές και την υπερφαγία.

Τέλος, τα άτομα της ομάδας ΑΒ μπορούν να καταναλώνουν σχεδόν τα πάντα, ενώ προτιμούν βιολογικές, φρέσκες ωμές τροφές και καλό είναι να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα γεύματα.

Όσον αφορά τα λιπαρά, η ομάδα Α μπορεί να καταναλώνει λιπαρά, ενώ η Β πρέπει να αποφεύγει τα τηγανητά και το ψωμί, καθώς μπορεί να τους βλάψει. Τα άτομα της ομάδας Ο παίρνουν εύκολα βάρος με τις εναλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ τα άτομα της ΑΒ συνήθως παίρνουν βάρος από έλλειψη δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη θεωρία του D’ Αdamo όσον αφορά τη διατροφή και την ομάδα αίματος, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ύπαρξη των λεκτινών, που αποτελούν ουσίες που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Αυτό σημαίνει πως αν καταναλώσουμε κάποια τροφή με λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματός μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και πρόσληψης βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα Ο, το χοιρινό το μπέικον, το ζαμπόν, το χταπόδι, ο καπνιστός σολομός, η καπνιστή ρέγκα, το γιαούρτι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους, οι φακές, το αλεύρι βρώμης, το καλαμπόκι, το αβοκάντο, οι ελιές, οι πατάτες, οι μελιτζάνες, τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, η καρύδα, το αποβουτυρωμένο γάλα και πολλά είδη τυριών (ροκφόρ, γκούντα, παρμεζάνα ένταμ, κότατζ) δεν βοηθούν τον μεταβολισμό και την υγεία, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία.

Αντίστοιχα, η ομάδα Α πρέπει να αποφεύγει σχεδόν όλα τα κρέατα, εκτός από γαλοπούλα και κοτόπουλο, αρκετά θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια, στρείδια, καβούρι, καλαμάρι, αλλά και καπνιστό σολομό, χέλι, αντζούγιες και ρέγκες, όπως και το βούτυρο, το γάλα, το καλαμποκέλαιο, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους, τα κόκκινα φασόλια τα ρεβίθια, το πίτουρο σιταριού, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, την καρύδα.

Η ομάδα Β μπορεί να τρώει από κρέας μόνο αρνί, ελάφι, κουνέλι και ζαρκάδι, ενώ το βοδινό, το μοσχάρι, το συκώτι και η γαλοπούλα είναι ουδέτερα. Από θαλασσινά, καλό κάνει ο βακαλάος, ο λούτσος, η γλώσσα, η πέρκα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η σφυρίδα, το φαγκρί και από γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγει το ροκφόρ. Το ελαιόλαδο κάνει καλό, ενώ από ξηρούς καρπούς δεν υπάρχουν σχετικά ωφέλιμοι για την ομάδα Β. Τα ρεβίθια, οι φακές και τα μαύρα φασόλια δεν ευνοούν, όπως επίσης το αβοκάντο, οι αγκινάρες, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, τα ρόδια και η καρύδα.

Τέλος, η ομάδα ΑΒ πρέπει να αποφεύγει, σύμφωνα πάντα με αυτή τη θεωρία, από κρεατικά το βοδινό, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το μπέικον, την πάπια, το χοιρινό και από ψάρια/θαλασσινά τον αστακό, τον καπνιστό σολομό, τις καραβίδες, τις αντζούγιες και το λαβράκι. Το βούτυρο, το πλήρες γάλα και αρκετά τυριά -εκτός του κατσικίσου, του κότατζ, της ρικότα, της μοτσαρέλα και της φέτας- δεν ενδείκνυνται, ενώ από ξηρούς καρπούς οι ηλιόσποροι, το σουσάμι και τα φουντούκια βγαίνουν εκτός, όπως και τα μαυρομάτικα, η φάβα και τα ρεβίθια από τα όσπρια. Το αβοκάντο, οι αγκινάρες, οι πιπεριές και το καλαμπόκι είναι από τα λαχανικά που πρέπει να αποφεύγονται και από φρούτα, η ινδική καρύδα, οι μπανάνες, το ρόδι, το μάνγκο, τα πορτοκάλια θεωρούνται αρνητικές τροφές για αυτή την ομάδα αίματος.