Ποιος ράβει τα κοστούμια της Αριάδνης;

ariadni
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μια έκθεση με θέμα (και τίτλο) «Τα κοστούμια της Αριάδνης… Η Υψηλή Ραπτική στην Αρχαία Ελλάδα» μας ανοίγει την όρεξη. Μήπως να μάθουμε πότε και πού γίνεται; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Δεν θα είναι εύκολο να οργανώσουμε ένα ταξίδι μόνο και μόνο για να δούμε την έκθεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν οφείλουμε στους εαυτούς μας να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον κόσμο που αφορά την Ελλάδα του τότε και του τώρα.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου και η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Μελβούρνη. Και μπορεί να μην είμαστε στην Αυστραλία, αλλά έχει ενδιαφέρον πώς μια έκθεση για το μινωικό και μυκηναϊκό ένδυμα αγγίζει τόσο κόσμο, με τόσες διαφορετικές επιρροές, ακόμη και σήμερα.

Το Hellenic Museum στη Μελβούρνη έχει οργανώσει το στήσιμο της χρωματιστής έκθεσης, για να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το Φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης.

Couture με έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα λοιπόν. Χωρίς χάντρες και παγιέτες, ούτε εκατοντάδες εργατοώρες για να σχεδιαστεί και να ζωντανέψει ένα φόρεμα, αλλά γέννηση της ελληνικής μόδας που στοιχειώνει κάθε σεζόν σχεδιαστές από διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Για την ιστορία, την έκθεση επιμελείται μια γυναίκα που έχει γράψει βιβλίο για τα νήματα της Αριάδνης, την κατασκευή και την σημασία των ενδυμάτων στην εποχή του Χαλκού του Αιγαίου, η Dr Bernice Jones. Για να δούμε, έστω και μέσα από τις φωτογραφίες, αντίγραφα ενδυμάτων που φορούσαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι, ανακατασκευασμένα από την ίδια. Και στα…δικά μας.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com