6 βήματα για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερίνη

6-bimata-gia-na-auksisete-tin-kali-xolisterini-bimata-gia-na-auksisete-tin-kali-xolisterini

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Αντίθετα με την κακή χοληστερίνη (LDL), η οποία πρέπει να κινείται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL), πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα, προκειμένου ο οργανισμός να είναι υγιής και ακμαίος. Πώς όμως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

Η λύση είναι η απολύτως οφθαλμοφανής: σωστή διατροφή, άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Βήμα 1ο

Καταρχήν ζητήστε από τον γιατρό σας να σας κάνει μια ειδική εξέταση χοληστερίνης για να γνωρίζετε ακριβώς τα επίπεδα του οργανισμού σας. Αυτός έπειτα θα αποφανθεί πού κυμαίνονται τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερίνης σας.

Βήμα 2ο

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης, το οποίο επικεντρώνεται σε μία 20λεπτη ως 30λεπτη αερόβια προπόνηση κάποιες μέρες την εβδομάδα. Αν δεν έχετε ωστόσο ελεύθερο χρόνο να ασκείστε για μισή ώρα, «σπάστε» το πρόγραμμά σας σε τέταρτα. Για να επιτύχετε την αύξηση στην HDL, προσπαθήστε να αυξάνετε σε κάθε προπόνηση τη διάρκεια του προγράμματός σας.

Βήμα 3ο

Χάστε βάρος. Ότι και αν κάνετε, μαγικός τρόπος δεν υπάρχει. Ειδικά αν είστε υπέρβαρος, επιβάλλεται να μειώσετε το σωματικό σας βάρος καθώς η κατάσταση των παραπανίσιων κιλών, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης αλλά αυξάνει σημαντικά και εκείνα της κακής. Για να βρείτε το ιδανικό σας βάρος, μετρήστε την περίμετρο των γοφών σας και της μέσης σας και έπειτα διαιρέστε το αποτέλεσμα της μέσης σας με εκείνο των γοφών. Εάν είστε άντρας και υπερβαίνει το αποτέλεσμα το 1 τότε ανήκετε στην κατηγορία του υπέρβαρου, ενώ εάν είστε γυναίκα, αριθμός πάνω του 0,8 είναι αυτό που καθορίζει ότι πρέπει να χάσετε κιλά.

Βήμα 4ο

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της κακής χοληστερίνης είναι το κάπνισμα, το οποίο είναι ο νούμερο 1 εχθρός για καρδιακά νοσήματα.

Βήμα 5ο

Αποφασίστε να αλλάξετε τη διατροφή σας υιοθετώντας πιο φιλικές προς την καρδιά τροφές. Αντικαταστήστε τα έτοιμα και λιπαρά φαγητά με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυξήστε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης προσθέτοντας στο διατροφολόγιό σας φυτικές ίνες και λιπαρά Ω3.

Βήμα 6ο

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας χορηγήσει, εάν εφόσον ο ίδιος θεωρεί ότι χρειάζεται, φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Η πιο κοινή κατηγορία φαρμάκου ανήκει στην τάξη της στατίνης. Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα νιασίνης, αλλά συνήθως συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως είναι οι εξάψεις, η φαγούρα και η ερυθρότητα.

Συμβουλές και προειδοποιήσεις

Κάντε τις αλλαγές αυτές σταδιακά προκειμένου να γίνουν τρόπος ζωής και όχι απλά μία εφήμερη διαδικασία. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας και ένα διαιτολόγο και προσπαθήστε να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη (HDL) σας μέσω της διατροφής και της άσκησης. Ωστόσο να θυμάστε ότι αυτά πρέπει να γίνονται παράλληλα και σε μία περίπτωση δεν μπορεί η διατροφή να αντικαταστήσει την άσκηση ή το αντίστροφο.

Επίσης, ορισμένοι γιατροί συνιστούν να τρώτε πλιγούρι βρώμης, ωμά καρύδια και ιχθυέλαιο σε συγκεκριμένες ποσότητες καθημερινά. Τέλος, δείτε την προσπάθεια ρεαλιστικά και μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε εξαντλητικές δίαιτες και υπερβολικά προπονητικά προγράμματα, που θα σας κουράσουν και σύντομα θα εγκαταλείψετε.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι …φόρμες γυμναστικής, ένα ζευγάρι καλά αθλητικά, μία μεζούρα, ένα ημερολόγιο να κρατάτε τις σημειώσεις της επίδοσής σας και… υπομονή.