Γιατί η σοκολάτα πάει πακέτο με την περίοδο;

gunaika-sokolata
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι όταν πλησιάζει η ώρα της περιόδου, η λαχτάρα για σοκολάτα είναι σχεδόν ακατανίκητη. Πόσες όμως γνωρίζουν πραγματικά γιατί θέλουν να τρώνε σοκολάτα εκείνες τις ημέρες του μήνα;

Η Melanie McGrice, διαιτολόγος από την Αυστραλία, έχει δημοσιεύσει ένα κείμενο στο blog της που εξηγεί τις διάφορες θεωρίες που διερευνούν οι ερευνητές για να εξηγήσουν το αίνιγμα της σοκολάτας.

Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στις ορμονικές ανισορροπίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων πέφτουν στην αρχή της περιόδου, οι γυναίκες πεινούν περισσότερο. Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν επίσης, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται σταθερά.

Η μείωση της ορμόνης της ευτυχίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ορμόνης του στρες, οδηγεί τις γυναίκες στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τα επίπεδα σεροτονίνης τους και να ευθυμήσουν.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πείθονται από αυτή τη θεωρία, η McGrice παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη ότι οι ανισορροπίες των ορμονών παίζουν ουσιαστικά ρόλο στην επιθυμία για σοκολάτα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές αποφάσισαν να εμβαθύνουν στους πιθανούς ψυχολογικούς λόγους της λαχτάρας για σοκολάτα. Ο McGrice ανέφερε μια μελέτη του 2004, στην οποία συγκρίθηκε η επιθυμία για σοκολάτα λατινοαμερικανών και βορειοαμεριακανών γυναικών, πολλές από τις βορεοαμερικανίδες επέλεξαν τον έμμηνο κύκλο τους ως την πιο πιθανή στιγμή που θα αισθανόταν την επιθυμία να φάνε σοκολάτα. Από την άλλη πλευρά, αρκετές λατινοαμερικανίδες δήλωσαν ότι λαχταράνε σοκολάτα μετά το δείπνο ή στη δουλειά, σε αντίθεση με τις ημέρες της περιόδου που δεν έχουν την ίδια επιθυμία.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία για σοκολάτα προκαλείται από το ότι πολλές γυναίκες συσχετίζουν την περίοδό τους με την κατανάλωση σοκολάτας, γι’ αυτό και αυτομάτως τη λαχταρούν είτε πριν είτε κατά τη διάρκειά της.

«Μετά την ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας, καταλήγω ότι η λαχτάρα για σοκολάτα είναι ένα μείγμα φυσιολογίας, ψυχολογίας και πολιτισμικών συνθηκών», κατέληξε η McGrice. «Οι ορμονικές αλλαγές κατά τις ημέρες που οδηγούν στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως μας κάνουν να αισθανόμαστε αγχωμένες και κουρασμένες, αισθήματα που προσπαθούμε να εξαλείψουμε καταφεύγοντας στα αγαπημένα μας comfort foods».

Πηγή: iatrikanews.gr