Πώς ντύνονται άραγε οι εστεμμένες;

mouseio-modas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ειδικά τώρα που φαίνεται ότι οι τιάρες είναι ιδιαιτέρως της μόδας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η έκθεση στην Αγγλία με γενικό τίτλο «Royal Women» μας ενδιαφέρει περισσότερο από ποτέ. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Κεντημένο σιφόν, μάξι δημιουργίες, βραδινά φορέματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Το Μουσείο Μόδας στο Bath εγκαινιάζει μια πρωτότυπη έκθεση στις 3 Φεβρουαρίου (για να διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου) με κάθε…επισημότητα φυσικά.

Και μπορεί να μην γνωρίζουμε όλες τις βασίλισσες και τις πριγκίπισσες, αλλά έχει ενδιαφέρον πάντα να βλέπεις τα παρασκήνια πίσω από το παραμύθι, τα κοστούμια, τις λεπτομέρειες, το σκοτάδι πίσω από τη λάμψη.

Η έκθεση «Royal Women» αποκαλύπτει στον σύγχρονο επισκέπτη τι φοράνε οι βασίλισσες όταν πενθούν, πώς άλλαζαν τα φορέματά τους για να προσθέσουν περισσότερες χάντρες όταν έμοιαζαν μουντά, κι όλα αυτά, δεκαετίες πριν.

Φανταστείτε λοιπόν έναν αιώνα με μόδα, μόδα για γαλαζοαίματες αυτή τη φορά, με βαριά φορέματα που εκτίθενται για πρώτη φορά και συνήθιζαν να φορούν οι γυναίκες με το στέμμα για ώρες, για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, σε ταξίδια, σε εκδηλώσεις που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία.

Και ο πατριωτισμός; H πριγκίπισσα Μάργκαρετ τόλμησε να φορέσει Christian Dior, όμως οι Αγγλίδες εστεμμένες δεν μπορούσαν συνήθως να σπάνε το πρωτόκολλο, γι' αυτό και επέλεγαν σχεδόν αποκλειστικά Βρετανούς σχεδιαστές. Και οι σύγχρονες πριγκίπισσες; Αυτές θα φτιάξουν τη δική τους έκθεση. Και δεν θα έχει μόνο Άγγλους δημιουργούς... 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com