Δέκα συμβουλές για απολαυστική Τσικνοπέμπτη χωρίς υπερβολές

kreas-psito-tsiknopempti
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Αν ετοιμάζεστε για… μακροβούτι σε μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια και γύρους σήμερα το βράδυ, πάρτε μια ανάσα και προτού «πνιγείτε» στα κορεσμένα λιπαρά, ακολουθήστε συμβουλές που δεν θα ταράξουν το έντερο, τη σιλουέτα και την υγεία σας γενικότερα.

Τα ψητά κρέατα έχουν σήμερα την τιμητική τους και πολλοί σπεύδουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, ακόμη κι αν τρώνε ψητό κρέας κάθε μέρα ή ακόμη κι αν δεν σκοπεύουν να νηστέψουν τη Σαρακοστή μέχρι το Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αφορμή να βρεθούμε με φίλους και να ψήσουμε κρέατα ή να βγούμε έξω για φαγητό, σε ένα μεγάλο φιλικό τσιμπούσι γεμάτο τσίκνα, που σημαίνει την αρχή των εκδηλώσεων της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Επειδή, όμως, το ψητό κρέας δεν είναι η καλύτερη τροφή για τον οργανισμό, μπορείτε να απολαύσετε αυτή την ημέρα, χωρίς υπερβολές, με μερικά tips που θα σας χορτάσουν, χωρίς να σας επιβαρύνουν. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως τη σημερινή εποχή το κρέας ήδη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τους περισσότερους και μια ακόμη υπερβολή την Τσικνοπέμπη προσμετράται. Τι πρέπει να έχετε, λοιπόν, υπ’ όψιν σας;

-Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αυτό σημαίνει ότι για να αποφύγετε την υπερβολή στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, φάτε πλούσιο πρωινό, μην παραλείψετε το μεσημεριανό σας, καταναλώστε κανονικά τα σνακ της ημέρας (δεκατιανό και απογευματινό), πιείτε αρκετό νερό, ώστε να μην σας βρει το βράδυ πεινασμένους και έτοιμους για όλα. Λόγω του ότι το βράδυ θα καταναλώσετε κρέας, αποφύγετε κάθε πηγή κρεατικού στα υπόλοιπα γεύματά σας.

-Αν ψήσετε στο σπίτι σας, φροντίστε να μαρινάρετε προηγουμένως το κρέας σας χρησιμοποιώντας λεμόνι ή ξίδι, ώστε εκτός από έξτρα γεύση, να του χαρίσετε προστασία από τις χημικές ουσίες του ψησίματος.

-Φτιάξτε ή επιλέξτε μια πλούσια πράσινη σαλάτα χωρίς μαγιονέζα, με ντρέσινγκ ελαιολάδου, μουστάρδας, ξιδιού και μελιού, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ντοματίνια, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς. Γεμίστε το πιάτο σας με αρκετή σαλάτα, ώστε να δώσετε στον εαυτό σας να χορτάσει με περισσότερη πρωτεΐνη από τα μανιτάρια και τους ξηρούς καρπούς, όπως και φυτικές ίνες από τα λαχανικά και λιγότερο κρέας.

-Πείτε «ναι» στις πατάτες, αλλά «όχι» στις τηγανητές. Προτιμήστε πατάτες φούρνου ή αλάδωτες πίτες για να συνοδέψετε το γεύμα σας.

-Δώστε μια ευκαιρία και στα ψητά λαχανικά. Είναι στο πνεύμα της ημέρας, είναι ωφέλιμα, θα σας χορτάσουν και θα σας προστατέψουν από την υπερβολή κατανάλωσης κρέατος. Γενικότερα προτιμήστε τα ορεκτικά σας να έχουν βάση τα λαχανικά, να μην περιέχουν πάλι κρέας και να μην είναι «πνιγμένα» στο λάδι.

-Με τόσες επιλογές, μπορείτε να ζήσετε και χωρίς ψωμί. Βγάλτε το από το μυαλό σας για τη σημερινή ημέρα ή μείνετε στη μία φέτα.

-Προτιμήστε το τζατζίκι από τις διάφορες σος, το οποίο περιέχει και σκόρδο που ρίζνει την πίεση.

-Σας αρέσουν τα παϊδάκια και τα λουκάνικα; Προτιμήστε παϊδάκια κοτόπουλου αντί αρνιού και λουκάνικα γαλοπούλας, προκειμένου να γλιτώσετε λιπαρά και περισσότερες από 100 θερμίδες. Αν τα αρνίσια παϊδάκια είναι η αδυναμία σας, μείνετε στα 1-2 και προτιμήστε τα λιγότερο λιπαρά.

-Σε ό,τι κρέας κι αν επιλέξετε, αφαιρέστε το ορατό λίπος, ώστε να μην επιβαρυνθείτε με έξτρα λιπαρά και θερμίδες, που δυσκολεύουν και την πέψη. Προτιμήστε ψαρονέφρι, χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα αντί για κοκορέτσι, πανσέτα και αρνί.  

-Βάλτε λίγο μέτρο στο κρασί σας. Μην ξεχνάτε ότι κάθε ποτήρι φτάνει περίπου τις 80-85 θερμίδες, ενώ το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες.

Μέτρον άριστον, λοιπόν!