Η Frida Kahlo είναι η απόλυτη μούσα

kahlo-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μας αρέσει όταν η μόδα εμπνέεται από την τέχνη. Και τώρα που η πασαρέλα αποκαλύπτει μοντέλα μεταμορφωμένα σε Frida Kahlo τού σήμερα, μένει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Τα μαλλιά είναι πιασμένα αυστηρά πίσω. Κολλημένα, σκούρα, γυαλιστερά, με χωρίστρα στη μέση φυσικά. Τα κορίτσια στην πασαρέλα έχουν έντονα φρύδια, ίσως όχι τόσο έντονα όπως ήταν της Frida Kahlo, αλλά πυκνά και έχουν στολίσει τα μαλλιά τους με υπερμεγέθη λουλούδια.

Και τα ρούχα; Από την εποχή της Frida Kahlo στο σήμερα; Αιθέριες, αποκαλυπτικές μαύρες φούστες, με δαντέλα στο τελείωμα, φλατ μπαλαρίνες με λάστιχο για πιάσιμο, χρυσοποίκιλτα μπουστάκια με τιράντες, πελώρια σκουλαρίκια, φλόραλ πανιά, εμπριμέ φούστες, κίτρινες μπλούζες.

Αυτός είναι ο κόσμος της Frida που στοιχειώνει τους σχεδιαστές τού σήμερα. Και υπάρχουν παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Μπορεί κανείς να προσθέσει σε ένα μποέμ σύνολο μια μεγάλη εσάρπα, να πλέξει κοτσιδάκια στα μαλλιά, να φορέσει ακόμη και κορδέλα.

Μια γυναίκα που άφησε το σημάδι της στην τέχνη, έγινε διάσημη και για το ιδιαίτερο στιλ της, όπως αποτυπώθηκε ακόμη και στη μεγάλη οθόνη με την Salma Hayek στον ομώνυμο ρόλο, δείχνει πως η μεξικάνικη ομορφιά της είναι τελικά διαχρονική.

Και δεν είναι μόνο σήμερα. Στο παρελθόν δημιουργοί όπως ο Jean Paul Gaultier αλλά και οι Dolce&Gabbana έχουν εμπνευστεί από την Frida Kahlo. Μέχρι τον Ιούνιο, το Μουσείο Mudec στο Μιλάνο, φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο της και την επιρροή της στη μόδα, ενώ κι εμείς έχουμε μια θεατρική παράσταση. Και είναι και Απόκριες... 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com