Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια

glossa-tou-somatos-pos-na-anagnorisete-ta-simadia

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Στην παιδική ηλικία όλοι οι άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα του σώματος άπταιστα. Γιατί όσο μεγαλώνουμε όμως χανόμαστε στη...μετάφραση;

Το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τα σημάδια, που στέλνει κάποιος άλλος άνθρωπος, χωρίς να χρειάζεται να «αρθρώσει» λέξη, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Επειδή βέβαια η παρερμηνεία των μη λεκτικών σινιάλων είναι σύνηθες φαινόμενο, ας μάθουμε να διαβάζουμε το...αλφαβητάρι της γλώσσας του σώματος.

Πόσο κοντά στέκεται;

Η απόσταση, που στέκεστε απέναντι σε κάποιον άλλον είναι το νούμερο ένα στη γλώσσα του σώματος. Όσο πιο μικρή η απόσταση, τόσο πιο «ζεστές» είναι οι σκέψεις που κάνετε ο ένας για τον άλλον. Αντίθετα, αν κάποιος στέκεται μακριά, αυτό σημαίνει ότι δεν τον αφορά ούτε ο συνομιλητής ούτε η κατάσταση που βιώνει.

Εάν βέβαια κινηθείτε ελαφρώς προς το μέρος του και αυτός μετακινηθεί πιο μακριά, αυτό σημαίνει ότι δε θέλει η σχέση σας να είναι κάτι παραπάνω από ότι ήταν μέχρι τώρα, ενώ αν δεν κινηθεί, τότε τα αισθήματα είναι αμοιβαία (και δεν μιλάμε μόνο σε αισθηματικό επίπεδο αλλά για κάθε είδους σχέση).

Στην περίπτωση δε, που ο συνομιλητής σας, σας πλησιάσει ακόμα περισσότερο, τότε είστε σε καλό δρόμο, καθώς αυτό είναι ένα σινιάλο ότι του αρέσει πολύ η παρέα σας και νιώθει αρκετά άνετα μαζί σας. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ο προσωπικός χώρος του καθενός ποικίλει ανάλογα με το κοινωνικό και πολιτισμό του υπόβαθρο.

Προσοχή στο κεφάλι

Όταν κάποιος γέρνει υπερβολικά το κεφάλι του ή χαμογελά ενώ γέρνει, αυτό είναι ένδειξη συμπάθειας ακόμα και φλερτ. Εάν όμως έχει χαμηλωμένο το κεφάλι, τότε σημαίνει ότι κάτι έχει να κρύψει. Δώστε σημασία σε αυτό καθώς υπάρχουν και…υποκατηγορίες. Μπορεί κάποιος να είναι ντροπαλός, να έχει θιχτεί, να μην σας εμπιστεύεται ή πολύ απλά να έχει μία διαφορετική άποψη και με την κίνηση αυτή να προστατεύει τον εαυτό του. Σε περίπτωση δε, που έχει χαμηλώσει το κεφάλι έπειτα από μια διευκρίνιση, ίσως να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν αυτό που είπε είναι σωστό. Βέβαια σε μερικές κουλτούρες, όταν κάποιος χαμηλώνει το κεφάλι του είναι απλά ένδειξη σεβασμού.

Εάν ωστόσο η κλίση του κεφαλιού συνοδεύεται από χαμόγελο, αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο παιχνιδιάρικη και ο συνομιλητής σας σκέφτεται τα καλύτερα για σας.

Κοιτάξτε τον κατάματα

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να σας κοιτάξουν κατάματα είτε είναι νευρικοί, είτε λένε ψέματα ή δεν σας προσέχουν, όταν τους μιλάτε, ενδεχομένως επειδή δεν τον πείθετε ή δεν τον ενδιαφέρουν αυτά που λέτε.

Ωστόσο αν κάποιος επιμένει να κοιτάει το...πάτωμα, ενδεχομένως να μην πρόκειται για κάποιον αγενή, αλλά απλά για κάποιον ντροπαλό και συνεσταλμένο.

Οι άνθρωποι επίσης έχουν την τάση να κοιτούν κάτω όταν είναι ενοχλημένοι ή θέλουν να κρύψουν κάτι, που αφορά σε συναισθηματική κυρίως κατάσταση. Όταν κοιτούν στο πάτωμα, αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται τι να πουν ή απλά αισθάνονται άσχημα για κάτι που προφανώς εσείς αγνοείτε.

Στον τομέα των πολιτισμικών διαφορών βέβαια, όταν κάποιος από άλλη χώρα δεν σας κοιτά στα μάτια είναι ένδειξη επίσης σεβασμού καθώς το να κοιτά κάποιον, που ανήκει στο στενό του οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, κατάματα ίσως είναι δείγμα προσβολής.

Όταν κοιτάξετε τον άλλον κατάματα και δείτε τις κόρες του να διαστέλλονται, αυτό είναι καθαρό σημάδι ότι το άτομο αυτό ενδιαφέρεται για σας. Έχετε κατά νου βέβαια ότι αυτό ισχύει μόνο αν το άτομο αυτό είναι...νηφάλιο, καθώς οι κόρες των ματιών διαστέλλονται μετά απο χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Ελέγξτε τα χέρια

Τα σταυρωμένα χέρια στη γλώσσα του σώματος σημαίνουν ότι τα άτομα που το κάνουν είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Αν και σε πολλούς αυτή η κίνηση είναι απλή συνήθεια, η οποία ωστόσο δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι ελαφρώς συντηρητικό ή νιώθει άβολα με την εμφάνισή του.

Σε περίπτωση όμως που τα χέρια είναι σταυρωμένα και τα πόδια ανοιχτά, αυτό είναι ένδειξη σκληρότητας ή επίδειξης εξουσίας.

Αν κάποιος τρίβει τα χέρια του ή με κάποιον τρόπο ακουμπά τον εαυτό του, τότε αυτό σημαίνει ότι νιώθει άβολα και ανυπομονεί να τελειώσει η συνομιλία μαζί σας. Αν βέβαια κάποιος έχει ελεύθερα τα χέρια του και χαλαρά πίσω από το κεφάλι, αυτό δείχνει έναν άνθρωπο ανοιχτό στη συζήτηση ενώ αν ακουμπά τα χέρια του στους μηρούς του, τότε μάλλον είναι ανυπόμονος και περιμένει κάτι από εσάς.

Σε περίπτωση όμως που δείτε τον συνομιλητή σας να έχει τα χέρια του κλειστά ή σφιγμένα, αυτό είναι σίγουρο σινιάλο ότι κάτι που είπατε τον εκνεύρισε.

Προσοχή στις νευρικές κινήσεις

Αν δείτε τον συνομιλητή σας να χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω με τα χέρια του, αυτό είναι δείγμα ότι του αρέσετε. Αν αυτό συμπληρώνεται από ένα ελαφρύ σήκωμα του φρυδιού όμως, είναι σινιάλο ότι δεν συμφωνεί καθόλου μαζί σας.

Στην περίπτωση δε, που ο συνομιλητής σας φοράει γυαλιά και συνεχώς τα πιέζει προς τη μύτη του σαν να τα τοποθετεί ξανά και ξανά στη θέση τους, κάνοντας παράλληλα και ένα ελαφρύ συνοφρύωμα, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πλέον ότι η άποψή του απέχει έτη φωτός μακριά από τη δική σας.

Τα χαμηλωμένα φρύδια βέβαια και μια ελαφριά γκριμάτσα (αυτή που κάνει το μέτωπο να ρυτιδώσει ελαφρά) σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας σκέφτεται σοβαρά αυτό που του είπατε ενώ αν το βλέμμα του είναι χαμένο στο διάστημα, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε σκέφτεται με ιδιαίτερη προσήλωση κάτι από το παρελθόν ή πολύ απλά, σκέφτεται εσάς.

Και η σειρά των ποδιών

Ένα γρήγορο κτύπημα, η μετατόπιση του βάρους, ένα γελάκι ή μια κίνηση του ποδιού, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας είναι ανυπόμονο, συγκινημένο, νευρικό ή φοβισμένο.

Βέβαια το ελαφρύ χτύπημα του ποδιού εξαρτάται από το σύνολο της συνομιλίας ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται κάποιος.

Αν μιλάτε με κάποιον και επιμένετε να χτυπάτε το πόδι σας είναι ένδειξη ότι απλά θέλετε να φύγετε και μάλιστα για κάπου συγκεκριμένα. Αν αλλάζετε σταυροπόδι, τότε πολύ απλά βαριέστε, ενώ αν κατά τη διάρκεια του φλερτ τα πόδια σας αγγίζονται κατά λάθος αυτό είναι ένδειξη νευρικότητας και ενθουσιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις οι περισσότεροι νιώθουν άβολα.

Στην περίπτωση που ο συνομιλητής κάθεται με τα πόδια σταυρωμένα στους αστραγάλους, αυτό είναι σαφής ένδειξη απόλυτης άνεσης ενώ αν είναι όρθιος με τα πόδια του μονίμως (σχεδόν) κολλημένα ή σταυρωμένα, πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι προσπαθεί να είναι καθώς πρέπει, κατά μία έννοια.

Μερικοί άνθρωποι μάλιστα συνηθίζουν να τοποθετούν τα πόδια τους δείχνοντας την κατεύθυνση που θέλουν να πάνε ή εκεί που είναι το σημείο του ενδιαφέροντός τους. Αν δείχνει προς σας εσάς έχετε το νου σας ότι του αρέσετε και εάν βέβαια- δήθεν τυχαία- τα πόδια του ακουμπήσουν (συνήθως όχι μία φορά) τα δικά σας, δε χρειάζεται να σας πούμε ότι αυτό είναι φλερτ.

Last minute...tips:

1. Μη κρίνετε κάποιον αποκλειστικά από τη γλώσσα του σώματος. Είναι άδικο και μισή πληροφορία.

2. Μην αφιερώνετε όλον σας το χρόνο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσετε τα «σινιάλα» του άλλου. Χάνετε την ουσία της λεκτικής επικοινωνίας.

3. Μη ξεχνάτε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στη γλώσσα του σώματος είναι το πολιτισμικό υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις του συνομιλητή σας.