Ταραμοσαλάτα: γνωρίστε και απολαύστε σωστά τη βασίλισσα του σαρακοστιανού τραπεζιού

kathara-deutera-trapezi-lagana-taramosalata-elies
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι ειδικοί του diatrofi.gr ετοιμάζουν ταραμοσαλάτα και τη μοιράζονται μαζί μας, με όλα αυτά που πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή και όλα όσα πρέπει να προσέχουμε.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών, με δύο λέξεις της μέρα αυτής να έρχονται στο μυαλό όλων: χαρταετός και ταραμοσαλάτα! Στην ελληνική παράδοση η ταραμοσαλάτα θεωρείται σήμα κατατεθέν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ταραμοσαλάτα με λαγάνα, ταραμοσαλάτα με φασόλια, ταραμοκεφτέδες, ταραμοσαλάτα ως ντιπ λαχανικών είναι κάποιοι από τους τρόπους που την καταναλώνουμε, ενώ αποτελεί ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα έντονη γεύση και άρωμα. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί το λατρεύουν, ενώ υπάρχουν βέβαια και άλλοι που την απεχθάνονται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Τι είναι αυτό όμως που της προσδίδει την τόσο χαρακτηριστική γεύση;

Το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας είναι ο ταραμάς, δηλαδή τα αυγά του ψαριού κυρίως του κυπρίνου και του μπακαλιάρου. Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά: o λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Ο λευκός ταραμάς είναι ανώτερος ποιοτικά, ενώ ο ροδόχρους είναι απλά εμπλουτισμένος με χρωστικές ουσίες, αλλά έχει επικρατήσει στην αγορά.

Η κλασική παραδοσιακή συνταγή θέλει την ταραμοσαλάτα να φτιάχνεται με ταραμά, ψωμί, λεμόνι και αρκετή ποσότητα ελαιολάδου. Εναλλακτικά, η ταραμοσαλάτα μπορεί να φτιαχτεί με πατάτα αντί ψωμί γεγονός που της προσδίδει μια πιο βελούδινη υφή, ενώ υπάρχουν και πιο πικάντικες εκδοχές της στις οποίες προστίθεται κρεμμύδι, σκόρδο ή καυτερή πιπεριά.

Τα συστατικά της ταραμοσαλάτας την καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική. Ο ταραμάς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, (20,6 γρ στα 100γρ), βιταμίνης Α και D, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιος και σε νάτριο, οπότε η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με προσοχή από υπερτασικούς ή νεφροπαθείς.

Το ελαιόλαδο ενισχύει τη θρεπτική αξία της ταραμοσαλάτας, αλλά και τη θερμιδική. Θα μπορούσαμε λοιπόν να την παρασκευάσουμε με λιγότερη ποσότητα προκειμένου να περιορίσουμε την ενέργεια που θα μας δώσει. Στην κλασική της εκδοχή, μόλις 100 γραμμάρια ταραμοσαλάτας θα μας δώσουν περίπου 400 θερμίδες. Εννοείται βέβαια πως η ταραμοσαλάτα δεν τρώγεται σκέτη συνήθως, αλλά μαζί με μπόλικη λαγάνα, οπότε οι θερμίδες που θα πάρουμε αυξάνονται περαιτέρω.

Αν θέλουμε λοιπόν να απολαύσουμε το σαρακοστιανό γεύμα μας χωρίς να νιώθουμε τύψεις το επόμενο πρωί, ας αρκεστούμε όμως σε μια περιορισμένη ποσότητα. Και να μη ξεχνάμε πως η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι μόνο μέρα για φαγοπότι, αλλά αντιθέτως η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας, δηλαδή της εγκράτειας. Ας εκμεταλλευτούμε επίσης την ημέρα να περπατήσουμε στη φύση, να χορέψουμε και να τρέξουμε μαζί με τον χαρταετό μας!

www.diatrofi.gr