Καρύδια: το δώρο της φύσης, δώρο στον οργανισμό σας

karudia-to-doro-tis-fusis-doro-ston-organismo-sas

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Νόστιμα και ιδιαίτερα θρεπτικά, τα καρύδια αποτελούν τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή των ξηρών καρπών. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες, τα καρύδια, όταν καταναλώνονται με μέτρο, αποτελούν μια πραγματική ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε παθήσεις, λοιμώξεις και κινδύνους, που τον απειλούν.

Νόστιμα και ιδιαίτερα θρεπτικά, τα καρύδια αποτελούν τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή των ξηρών καρπών. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες, τα καρύδια, όταν καταναλώνονται με μέτρο, αποτελούν μια πραγματική ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε παθήσεις, λοιμώξεις και κινδύνους, που τον απειλούν.

Δώρο της φύσης, που βρίσκεται εν αφθονία στην πατρίδα μας και που αν καταναλωθεί με μέτρο, χαρίζει πλήθος ευεργετημάτων στον οργανισμό, τα καρύδια, αποτελούν ίσως την πιο ωφέλιμη τροφή, που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Για πολλά χρόνια, τα καρύδια λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου θερμιδικού τους φορτίου, ήταν μια παρεξηγημένη τροφή. Αρκετοί τα απέφευγαν, καθώς ακόμη και μια μικρή ποσότητα (π.χ. μια χούφτα), περιέχει κοντά 196 θερμίδες. Έτσι λοιπόν, ακόμη και όσοι τα είχαν ενσωματώσει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο προκειμένου να επωφεληθούν από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, σταδιακά είχαν εγκαταλείψει αυτή την υγιεινή συνήθεια λόγω θερμίδων.

Όμως, τα καρύδια, πέρα από θερμίδες, διαθέτουν και μια σειρά από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Ε και Β6), καθώς και μέταλλα (χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο). Φημίζονται για την πλούσια αντιοξειδωτική τους δράση, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη κατανάλωσή τους;

Τα καρύδια, αποτελούν ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, λόγω του υψηλού θερμιδικού τους φορτίου, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Υπολογίστε, πως μια χούφτα από καρύδια περιέχει κοντά 200 θερμίδες, οπότε σύμφωνα με το βάρος και τις διατροφικές σας ανάγκες, μπορείτε να πράξετε ανάλογα. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν, πως η ημερήσια κατανάλωση καρυδιών, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 μερίδες, δηλαδή 25-50 γραμ. την ημέρα.

Προστασία από τις «πέτρες»

Αν θέλετε να προστατευτείτε από τις πέτρες στη χολή, αρχίστε να καταναλώνετε φυτικά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια. Τα αποτελέσματα τις πολύχρονης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology», 2004) έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

Σε τι ωφελούν;

Επιστημονικές έρευνες, έχουν αποδείξει, πως η συχνή κατανάλωση καρυδιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα καρύδια και τα πολύτιμα συστατικά τους, αποτελούν πραγματική ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά. Πολλοί επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας καρυδιών αμέσως μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ζωικά λιπαρά. Τα καρύδια, περιέχουν επίσης αργινίνη, μια ουσία που βοηθά στην ευκαμψία των αρτηριών και μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Η σούπερ αυτή τροφή, προστατεύει και από τις πέτρες στη χολή, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά ενώ τα Ω3 λιπαρά, που εμπεριέχουν, αποτελούν ασπίδα απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ ενώ συντελούν και στο «χτίσιμο» γερών οστών σε έναν οργανισμό και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Επίσης, η ουσία τους IPP, καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς, όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες, αφενός καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους και αφετέρου ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς. Τέλος, χάρη στη μελατονίνη, που περιέχουν, αυξάνουν τη συγκέντρωση της ορμόνης στο αίμα, χαρίζοντας έτσι έναν βαθύ και ατάραχο ύπνο.