Πέντε λόγοι για να μας πιάνουν στα πράσα

prasa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πράσο ταιριάζει σε πολλά πιάτα και μπορεί να κάνει τη διαφορά, τόσο στη γεύση, όσο και στη διατροφική αξία του πιάτου μας.

1. Με τη γλυκιά και ήπια πικάντικη γεύση του, αλλά και την πλούσια περιεκτικότητά του σε νερό, το πράσο μπορεί να ταιριάξει στο κρέας, τον πουρέ, τη σούπα σας και να δώσει έξτρα γεύση στα μαγειρευτά φαγητά σας –δοκιμάστε το στο σπανακόρυζο και δείτε πόση διαφορά θα κάνει στη γεύση του.

2. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, φτάνοντας το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά 100 γραμμάρια, ενώ μας παρέχει και βιταμίνη C (20% στην ίδια ποσότητα) που βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

3. Όταν το πράσο κόβεται, απελευθερώνει αλλισίνη, η οποία σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση.

4. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το πράσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

5. Η κατανάλωση πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη, λόγω της κερκετίνης και άλλων ουσιών που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους.