Μοντέρνα ασκητική μόδα από τον Δημήτρη Παρθένη που έφυγε από τη ζωή

parthenis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Υπήρξε ο πλέον δημοκρατικός σχεδιαστής της ελληνικής μόδας. Έφυγε στα 74 του χρόνια αφήνοντας πίσω του έναν οίκο ζωντανό, ασπρόμαυρο, με άξια συνεχιστή, την κόρη του, Ορσαλία Παρθένη, και τις βιτρίνες με θέα στο παρόν και το μέλλον. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Στη δεκαετία του '80, η Αθήνα και η Μύκονος «ψήφιζαν» Parthenis. Γυναίκες και άνδρες, αγόρια και κορίτσια, φωτογραφίζονταν με φωτογραφικές μηχανές ακόμη τότε, στα λευκά σοκάκια των νησιών και στους δρόμους του Κολωνακίου, έξω από τα κλαμπ, με βαμβακερά μίνι φορέματα, βαμβακερές μπλούζες, φανέλες, κολάν, λευκά ή μαύρα, με την επωνυμία Parthenis, ραμμένη πάνω τους, έτσι ώστε να φαίνεται και να μην φαίνεται μαζί, σαν προοίμιο της λογομανίας.

Βαμβάκι και μονοχρωμία, ζέρσεϊ, εσώρουχο που γίνεται εξώρουχο, σήμα κατατεθέν της επωνυμίας Parthenis Athens Mykonos…Ο Δημήτρης Παρθένης, ιδρυτής του οίκου, ο οποίος άνοιξε αρχικά την πρώτη του μπουτίκ Brigitte τη δεκαετία του '70 στην Αθήνα, δημιούργησε λίγο μετά τη δική του διάλεκτο στο στιλ, μαζί με μια επανάσταση στον κόσμο της ελληνικής μόδας, φτιάχνοντας «στολές» για νέους ανθρώπους, προσιτές και ευανάγνωστες. Ρούχα που δεν είναι για την πίστα, καθημερινά, ιδιαίτερα, που μπορούν να φορεθούν μεμονωμένα, αλλά και όλα μαζί, μινιμαλιστικά αλλά όχι βαρετά, αναγνωρίσιμα, σε διαφορετικές ποιότητες και υφές.

Αυτό που είχε ενδιαφέρον, κι αυτό που κατάφερε ο Δημήτρης Παρθένης με το κατάστημά του στο Κολωνάκι, αλλά κι αυτό της Μυκόνου, ήταν να δημιουργήσει μόδα για διαφορετικούς σωματότυπους, όχι αποκλειστικά αδύνατα κορίτσια ή γραμμωμένα αγόρια, αλλά μόδα απολύτως δημοκρατική που μπορεί να φορεθεί από όλους και όλες τις ώρες της ημέρας. Και με τη βοήθεια του ατζέντη του, φτάνει μέχρι την Αμερική.

Μπροστά από την εποχή του; Οραματιστής; Σίγουρα. Σαν βασιλιάς του μαύρου, αλλά και του ασπρόμαυρου, είχε παραδώσει εδώ και χρόνια τη σκυτάλη στην Ορσαλία Παρθένη, την κόρη του, για να εκσυγχρονίσει το ύφος του οίκου, να προσθέσει και νέες τεχνοτροπίες, καινοτόμα υλικά, υφάσματα που αναπνέουν, παρουσιάζοντας συλλογές με κουκούλες, τσέπες, πολυχρηστικά ρούχα, για άνδρες και γυναίκες του σήμερα. Ένα μοντέρνο ασκητικό brand με τάσεις διεθνισμού από έναν ανήσυχο δημιουργό-εφευρέτη του ελληνικού unisex ρούχου.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com