Kαι το Όσκαρ καλύτερου κοστουμιού απονέμεται στην ταινία…

i-aorati-klosti1-aorati-klosti1
ΤΡΙΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Από τη μία οι στυλίστες και οι σχεδιαστές που δίνουν μάχη για μια θέση στη μεγαλύτερη διεθνή πασαρέλα της χρονιάς και από την άλλη, οι αληθινές υποψηφιότητες των Όσκαρ, για τα κοστούμια που ξεχώρισαν την χρονιά που μας πέρασε. Ποιο είναι το φαβορί για φέτος; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Οι υποψηφιότητες καλύτερου κοστουμιού είθισται να αγγίζουν ιστορικές ταινίες. Γιατί εκεί ακριβώς είναι που ευχαριστιέσαι να βλέπεις κρινολίνα και καπέλα, περούκες και ρετρό παπούτσια, απευθείας από το μουσείο του στιλ.

Για τη φετινή απονομή, και οι πέντε ταινίες που διεκδικούν το χρυσό βραβείο Όσκαρ είναι ιδιαίτερες. Πρώτη και καλύτερη η «Άορατη Κλωστή» με τον Daniel Day Lewis στον ρόλο του σχεδιαστή, με τον Mark Bridges (υποψήφιος για τρίτη φορά για Όσκαρ), να σχεδιάζει από την αρχή μέχρι το τέλος ένα φιλμ αφιερωμένο στην ιστορία και την εξέλιξη της μόδας στη δεκαετία του '50, στο Λονδίνο.

Για την Πεντάμορφη και το Τέρας δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς την ταινία, για να φανταστεί πόσο δύσκολη ήταν η δουλειά της Jacqueline Durran,  να μεταφέρει δηλαδή το παραμύθι, το φιλμ έστω των κινουμένων σχεδίων στην μεγάλη οθόνη, με αληθινούς ηθοποιούς. Τι να φορέσει η Πεντάμορφη και τι το Τέρας στη σκηνή του χορού και μαζί όλοι οι χορευτές-κομπάρσοι;

Και οι υπόλοιπες τρεις ταινίες; «Victoria & Abdul» με την ενδυματολόγο Consolata Boyle να βλέπει το όνομά της στις υποψηφιότητες για Όσκαρ, σε μια αληθινή υπερπαραγωγή με χρώματα και υφάσματα που ρέουν. Το The «Shape of Water» με τον ενδυματολόγο Luis Sequeira να σταματά τον χρόνο στη δεκαετία του '60 και να βγαίνει κερδισμένος αφού είναι υποψήφιος για ένα βραβείο Όσκαρ για πρώτη φορά.

Και τέλος, το «Darkest Hour» με την Jacqueline Durran,  που επιμελήθηκε και τα κοστούμια για την «Πεντάμορφη και το Τέρας», και έχει υπάρξει υποψήφια για Όσκαρ έξι φορές, να ασχολείται με τα ρούχα του Winston Churchill. Αυτό το Όσκαρ ποιος (ή ποια) θα το πάρει; Μήπως η «Αόρατη Κλωστή»;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.