Τι δεν παραγγέλνουμε ποτέ όταν βγαίνουμε για κινέζικο

kineziko
ΤΡΙΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Κάθε κουζίνα έχει τις νοστιμιές της, κάποιες εκ των οποίων είναι πιο ανθυγιεινές από άλλες. Την επόμενη φορά που θα μπει κινέζικο στο πιάτο σας, δείτε τι να αποφύγετε, τόσο για τη σιλουέτα, όσο και για την υγεία σας.

Βοδινό με πορτοκάλι ή κοτόπουλο
Το πιάτο αυτό περιέχει κομμάτια βοδινού κρέατος ή κοτόπουλου, τα οποία έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι, έχουν τηγανιστεί κι έχουν επικαλυφθεί με μια γλυκιά σάλτσα τσίλι. Παρ’ όλο που η σάλτσα δίνει την αίσθηση εσπεριδοειδών, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε σάκχαρα, ενώ μπορεί να φτάνει και τις 1000 θερμίδες, γι’ αυτό προτιμήστε κάτι πιο υγιεινό με λιγότερη σάλτσα, όπως κρέας με μπρόκολο.

Γαρίδες Szechuan
Τα θαλασσινά μοιάζουν ως μια καλή εναλλακτική απέναντι στο κόκκινο κρέας, αλλά αν το κινέζικο πιάτο που θα παραγγείλετε τα «πνίγει» σε λαδερές σάλτσες, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το πιάτο αυτό, απαρτίζεται από γαρίδες stir fry που έχουν μαγειρευτεί στο wok με ελαιόλαδο, κέτσαπ, σάλτσα σόγιας, αλάτι, καλαμποκάλευρο και άλλα υλικά και μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 700 θερμίδες. Πέρα από τις θερμίδες, οι γαρίδες μπορεί να είναι φορτωμένες με ορμόνες και αντιβιοτικά, ενώ είναι πολύ πιθανό στο πιάτο αυτό να υπάρχουν και… απόβλητα της γαρίδας. Καλύτερα, λοιπόν, να επιλέξετε ένα πιάτο με ζωμό ή σάλτσα με κρασί.

Lo Mein
Μπορεί φαινομενικά να μοιάζει σαν ένα αθώο πιάτο νουντλς, στην πραγματικότητα, όμως, το lo mein περιέχει πάρα πολύ λάδι. Η πιο ελαφριά του βερσιόν με λαχανικά ξεπερνά τις 600 θερμίδες ανά μερίδα κι αν του προσθέσετε και κρέας, οι θερμίδες φτάνουν τις 900 και τα λιπαρά τα 32 γραμμάρια. Αν είναι εφικτό, ζητήστε από το εστιατόριο να χρησιμοποιήσει λιγότερο λάδι και επιλέξτε τη βερσιόν λαχανικών. 

Τηγανητό ρύζι
Σίγουρα αποτελεί μια από τις τοπ επιλογές σε ένα κινέζικο εστιατόριο, αλλά πριν το επιλέξετε, πρέπει να ξέρετε ότι 1 φλιτζάνι τηγανητό ρύζι αποδίδει το 56% των θερμίδων του από υδατάνθρακα, 33% από λιπαρά και 11% από πρωτεΐνη. Τα επίπεδα λιπαρών και πρωτεΐνης αυξάνονται, όπως είναι φυσικό, ακόμα περισσότερο αν στο τηγανητό ρύζι υπάρχει και κρέας και οι θερμίδες ενός φλιτζανιού μπορεί να φτάνουν μέχρι και 360, με 12-15 γραμμάρια λίπους. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως έχουν σημειωθεί περιστατικά δηλητηρίασης από τηγανητό ρύζι, λόγω υψηλών επιπέδων βακτηρίων, όπως Bacillus cereus, τα οποία επιβιώνουν με το μαγείρεμα. Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε ρύζι στον ατμό.

Χοιρινά παϊδάκια μπάρμπεκιου
Εκτός από τις θερμίδες τους, οι οποίες φτάνουν τις 300 στα 850 γραμμάρια και τα λιπαρά τους που φτάνουν στα 26 γραμμάρια, τα παϊδάκια αυτά είναι πλούσια σε νάτριο αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Κι αν αυτά δεν αρκούν να σας αποθαρρύνουν, τότε μην ξεχνάτε ότι το χοιρινό είναι ένα επίφοβο κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά.

Κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού
Ένα παναρισμένο, τηγανητό κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού μπορεί να φτάσει σύμφωνα με κάποιους ειδικούς τις 1000 θερμίδες και να τις ξεπεράσει, φορτώνοντάς μας με το 57% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης λιπαρών σε ένα μόνο γεύμα, το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας χοληστερίνης και το 75% του νατρίου. Είναι σαν να παραγγέλνετε 2-3 μπέργκερ και αναψυκτικό σε φαστφουντάδικο κι όσο κι αν ένα θερμιδικό γεύμα μια στο τόσο δεν σας μοιάζει τόσο κακό, να ξέρετε ότι σίγουρα επιβαρύνει το πεπτικό σας και δημιουργεί αέρια και φούσκωμα, ενώ μπορεί να βλάψει και διάφορα όργανα αν τα τριγλυκερίδια ανέβουν πολύ. Προτιμήστε το κοτόπουλό σας ψητό ή μπρεζέ, με συνοδευτικά λαχανικά.