Πώς η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

diatrofi-proino
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Τελευταία ακούμε συχνά-πυκνά τον όρο «mindful eating» ή αλλιώς «ενσυνείδητη διατροφή» και το πόσο μπορεί να μας ωφελήσει. Τι ακριβώς, όμως, περιλαμβάνει και πώς ακριβώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι αυτό το μοντέλο διατροφής, όπου εξετάζουμε και παρατηρούμε κάθε πτυχή αυτών που καταναλώνουμε και είμαστε ουσιαστικά παρόντες και παρούσες στη διαδικασία του φαγητού, εξετάζοντας τις αντιδράσεις του σώματός μας σε αυτό και μετατρέποντας το γεύμα μας σε μια πλούσια εμπειρία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται, φυσικά το γρήγορο φαγητό, η ασυνείδητη κατανάλωση τροφών, χωρίς κανέναν έλεγχο, προσοχή ή κατανόηση της όλης διαδικασίας του φαγητού και των τροφών που βρίσκονται στο τραπέζι μας.

Στην καθημερινότητα, η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους περισσότερους. Όταν, όμως, καταφέρουμε να τρώμε ενσυνείδητα, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε ακόμη και το πιο απλό γεύμα σε εμπειρία, θα απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό, θα χαλαρώσουμε και ταυτόχρονα θα εναρμονιστούμε με τις επιλογές μας και θα επιτύχουμε καλύτερη φυσική, νοητική και συναισθηματική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η ενσυνείδητη διατροφή:

-Μειώνει το στρες καθώς ερεθίζει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μια αντίδραση χαλάρωσης.

-Βελτιώνει τη διάθεση, οδηγώντας μας σε μια πιο ήρεμη και αισιόδοξη κατάσταση.

-Κάνει καλό στη σχέση μας με το φαγητό, καθώς όταν προσέχουμε τι τρώμε, μειώνονται οι λιγούρες μας και η επιθυμία να φάμε κάτι όταν δεν πεινάμε πραγματικά.

-Βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς η καλή επαφή με το σώμα μας και το πιάτο μας δεν μας επιτρέπει να παρεκκλίνουμε εύκολα.

-Οδηγεί σε καλύτερη πέψη, καθώς τρώγοντας αργά, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και εμείς αισθανόμαστε πιο άνετα μετά τα γεύματα.

-Μας ωθεί σε καλύτερες επιλογές. Έπειτα από μελέτη ενός έτους σε εθελοντές που ακολούθησαν την ενσυνείδητη διατροφή, φάνηκε ότι μπορούσαν πιο εύκολα να μειώσουν τη γλυκόζη νηστείας και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

-Κάνει καλό στην υγεία του εντέρου, μέσω των πιο ενσυνείδητων και ωφέλιμων επιλογών μας.

Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε τη διατροφή μας ενσυνείδητη;
Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να το καταφέρετε και σε βάθος χρόνου να δείτε αποτελέσματα μέσα κι έξω.

-Συγκεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε. Κλείστε τηλεόραση, κινητά, τάμπλετ και λάπτοπ, βγάλτε τη δουλειά και τις υποχρεώσεις από το κεφάλι σας και αφοσιωθείτε στο φαγητό σας. Νιώστε τις γεύσεις, τα χρώματα, πάρτε το χρόνο σας να μασήσετε την τροφή, χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις και κυρίως, δώστε το χρόνο στον οργανισμό σας να σας δείξει ότι χόρτασε, ώστε να μην το παρακάνετε.

-Μην τα αφήνετε όλα στην τύχη. Οργανώστε τα γεύματά σας σε συγκεκριμένες ώρες που δεν διαφέρουν πολύ καθημερινά και φάτε προτού ή έντονη πείνα σας… χτυπήσει την πόρτα και σας στείλει σε λάθος επιλογές.

-Ελέγξτε τις μερίδες σας και προσέχετε τι τρώτε. Είτε βρίσκεστε στο σπίτι, είτε έξω, είναι πιθανό να παρασυρθείτε από όλα αυτά που μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι. Δοκιμάστε, απολαύστε, γευτείτε, αλλά μην υπερβάλλετε στις ποσότητες. Μπορείτε πάντα να μοιραστείτε το φαγητό σας με κάποιον.

-Τρώτε χαλαρά. Χωρίς άγχος, χωρίς τύψεις, μασώντας πολλές φορές την τροφή σας και αφήνοντας τον εαυτό σας να τη γευτεί, με μικρές μπουκιές. Ακολουθήστε την από το στόμα στον οισοφάγο και κάντε τη διαδικασία σε ένα χώρο που σας εμπνέει για φαγητό.

-Πάρτε ανάσες και επικεντρωθείτε σε αυτό που αισθάνεστε. Πού διεγείρονται οι αισθήσεις σας; Μήπως δεν πεινάτε;

-Νιώστε ευγνωμοσύνη για το φαγητό που έχετε μπροστά σας και τιμήστε το. Στο τέλος του γεύματος σταματήστε όταν νιώσετε σχεδόν χορτάτοι, κλείστε τα μάτια και πάρτε βαθιές αναπνοές. Απολαύστε και νιώστε και πάλι ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που μόλις φάγατε.  

Εσείς πώς τρώτε;
Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις, για να το διαπιστώσετε:

  • Καταναλώνω τροφές που είναι βλαβερές για τη χλωρίδα του εντέρου ή τη συνολική μου υγεία;
  • Τρώω ακόμη κι όταν δεν πεινάω πραγματικά;
  • Μήπως δεν δίνω σημασία στο πώς φαίνεται, μυρίζει ή τι γεύση έχει το φαγητό μου;
  • Μήπως τρώω συχνά όταν νιώθω μόνη ή στεναχωρημένη;
  • Όταν τρώω μου αποσπούν πολλά την προσοχή;
  • Νιώθω την πίεση να τελειώσω το φαγητό για να συνεχίσω τις δουλειές μου;

Αν στα περισσότερα απαντήσατε «ναι», τότε σίγουρα δεν ακολουθείτε ένα ενσυνείδητο μοντέλο διατροφής. Η συνειδητοποίηση αυτού, όμως, αρκεί για να κάνετε το επόμενο βήμα και στο γεύμα που ακολουθεί να δείτε το φαγητό αλλιώς.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.