125 κοστούμια για Όσκαρ σε μια έκθεση

fashion-institute-of-design-and-merchandising
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τα ρούχα πρέπει να φορεθούν σωστά, με τα ανάλογα κοσμήματα και αξεσουάρ, για να λάμψουν στην απονομή των Όσκαρ. Κι αν διεκδικούν μια θέση στο μουσείο; της Σάντυς Τσαντάκη.

Yπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στον κινηματογράφο για να απολαύσουν την φωτογραφία, τα ειδικά εφέ, το σενάριο, και άλλοι που απολαμβάνουν να παρατηρούν τα κοστούμια.

Και τώρα που πλησιάζει η εποχή της επιβράβευσης των καλύτερων ενδυματολόγων στον κόσμο, το Fashion Institute of Design and Merchandising φιλοξενεί τα κοστούμια που φορέθηκαν από αληθινούς ηθοποιούς για να τους βοηθήσουν να αποδώσουν καλύτερα στους ρόλους τους και να διεισδύσουν περισσότερο στον χαρακτήρα που ενσαρκώνουν.

Και είναι από τις φορές που η μόδα γίνεται πιο δυνατή από αυτή της πασαρέλας και της βιτρίνας, με κοστούμια που αντέχουν στον χρόνο, γίνονται δεύτεροι ρόλοι, πρωταγωνιστούν στη μεγάλη οθόνη και αργότερα στη μικρή, σταματούν (και καταργούν με μαγικό τρόπο) το εφήμερο του στιλ.

Ανδρικά και γυναικεία κοστούμια, όχι απαραίτητα κρινολίνα εποχής, σμόκιν και φορέματα με ουρά, κεντήματα και φράκα, καπέλα και ολομέταξα γάντια, 125 συνολικά κοστούμια βρίσκουν μια θέση σε ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο ντιζάιν.

Κι αν θελήσει κάποιος να τα αγγίξει; Είναι διαφορετικό πάντα να βλέπεις τον Daniel Day Lewis να πειραματίζεται με την «Αόρατη Κλωστή» στο φιλμ και διαφορετικό να βλέπεις το ρούχο του φορεμένο στην κούκλα. Κι είναι η στιγμή που αναγνωρίζεις το ταλέντο. Του ανθρώπου που σχεδίασε το ρούχο. Κι εκείνου που το ανέδειξε δίνοντάς του ζωή.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.