Γιατί μας εμπνέει ακόμη ο James Dean;

James-dean Michael Ochs Archives
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Άφησε το αποτύπωμά του στη μεγάλη οθόνη, έγινε αθάνατος, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο James Dean αποτελεί ακόμη και σήμερα το απόλυτο πρότυπο στο ανδρικό στιλ και ντύσιμο. Ή μήπως όχι; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Yπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να εμπνευστεί κανείς σήμερα από τον James Dean, με την μαύρη ή ασπρόμαυρη στολή και το στυλιζαρισμένα ανεπιτήδευτο ύφος.

Ποιος είναι αυτό το στιλ; Μιλάμε για έναν ηθοποιό που έγινε ίνδαλμα με άρωμα από το Χόλιγουντ, με μόλις τρεις ταινίες στο βιογραφικό του.

Και τώρα που σε λίγες ημέρες θα παρελάσουν όλοι οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής από το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πόσοι υιοθετούν ακόμη το…κοστούμι του James Dean, ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Ένα σύμβολο δανεικό από την Αμερική της δεκαετίας του '50, ένας επαναστάτης με αιτία, που διαμόρφωσε όμως ένα ξεκάθαρα δικό του στιλ χωρίς να μιμείται κανέναν.

Τι χρειάζεται γι’ αυτό; Ένα λευκό μακό μπλουζάκι, ένα κοντό τζάκετ και ντένιμ, ένα παντελόνι που έχει φορεθεί και μαρτυρά την ηλικία του. Κανένα κοστούμι, καμία γραβάτα ή παπιγιόν…

Ο James Dean στα χακί, στο Giant, με ανοιχτό πουκάμισο, τσιγάρο και καφέ καουμπόικη ζώνη. Με μαύρο μπουφάν, άσπρο τι-σερτ και τζιν στο Λος Άντζελες το 1955, και στις ταινίες με καπέλο, γιλέκο, αλλά και λευκό κασκόλ με σακάκι και λευκό μαντήλι στο πέτο.

Θα τον δούμε όμως στις φωτογραφίες και με κλασικό πουλόβερ με πουκάμισο, με σμόκιν και παπιγιόν το 1954 στο Λος Άντζελες, με κοντό πουκαμισάκι ή απλώς γυρισμένα μανίκια, με φαρδιές ρίγες, κόκκινο τζάκετ, καρό μοτίβα. Όταν συνάντησε την Elizabeth Taylor άνοιξε τα κουμπιά του πουκαμίσου μέχρι τη ζώνη και σήκωσε ψηλά τη γούνα στο μπουφάν. Γιατί όταν γεννιέσαι James Dean, το στιλ είναι ήδη εκεί.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com