Από πότε η επανάσταση έγινε της μόδας;

dior-3
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Μετά τις γυναίκες με τα μαύρα και το κίνημα #metoo στις απονομές στο κόκκινο χαλί, ήταν θέμα χρόνου να δούμε την ίδια διάθεση και στην πασαρέλα. Πολιτικοποιημένος και ο Dior; Γιατί όχι; Η επανάσταση πουλάει. Της Σάντυς Τσαντάκη.

O χρόνος σας τελείωσε ή ο χρόνος σας αρχίζει από τώρα…Kάπως έτσι δεν θα μεταφράζατε το Time΄s Up; Και μετά ήρθε το #ήμουνακιεγώεκείκαιταείδα(ή τα έκανα)όλα.

Μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν και φωτογράφοι μόδας, σκηνοθέτες, μοντέλα, ηθοποιοί, παραγωγοί, από την πλευρά του θύματος ή του θύτη.

Για να δούμε τελικά πώς λειτουργεί και ο κόσμος της μόδας που δεν φανταζόμασταν πως είναι αγγελικά πλασμένος, φυσικά.

Η Maria Grazia Chiuri, στην καλλιτεχνική διεύθυνση πλέον του οίκου Dior, δεν θέλησε να μείνει άλλο απαθής και σχεδίασε μια ολόκληρη συλλογή με έντονα μηνύματα, σαν μια σύγχρονη διαδήλωση με φωτογενείς πρωταγωνιστές.

Η ίδια θέλησε να εμπνευστεί από τη δεκαετία του '60 και το αντίστοιχο κίνημα που ταρακούνησε τα νερά στη μόδα και τον πολιτισμό, αναζητώντας κάτι αυθεντικό.

Και ποιο είναι το μήνυμα σήμερα; Ένα τεράστιο όχι, γραμμένο ξανά και ξανά, (εννοείται στα γαλλικά), σε ασπρόμαυρα πουλόβερ. Αν είναι να αντισταθείς, κάντο με πολυτέλεια.

Για να μην ξεχάσουμε και τα «σύνεργα», δηλαδή, τα απαραίτητα αξεσουάρ ενός επαναστατικού κινήματος μόδας, μαζί με όλα τα κλισέ: καπέλα, μπερεδάκια, σαμπό, μαύρες μπότες, αυστηρές γραμμές, φούστες παρέλασης. Κάτι με το οποίο μπορείς να διανύσεις χιλιόμετρα…Ακόμη και οι τσάντες που είχαν δεμένες στη μέση τους τα κορίτσια, είχαν γυρίσει, σα να τις είχε κάποιος παρασύρει μέσα στον όχλο… Dior επαναστάτριες. Μήπως να έδιναν και τίποτα για καλό σκοπό;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.