Ποιες τροφές έχει ανάγκη ο γυναικείος οργανισμός;

mprokolo-gunaika
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ο γυναικείος οργανισμός και οι διάφορες φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας διαφοροποιούν σε κάποιο βαθμό τις (διατροφικές) ανάγκες της από τους άντρες. Για μια καλύτερη υγεία και λιγότερες ελλείψεις, μια γυναίκα πρέπει να εντάξει τα παρακάτω στη διατροφή της, ξεκινώντας –γιατί όχι- από σήμερα, την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτήν.

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του μαστού
Το «ταπεινό» αυτό λαχανικό φαίνεται πως έχει μεγάλα οφέλη για όλους και κυρίως για τις γυναίκες, αφού σύμφωνα με έρευνες, ουσίες που ανιχνεύονται στα σταυρανθή λαχανικά και ειδικά στο μπρόκολο, μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καταπολεμώντας τα οιστρογόνα σε πλεονάζουσες ποσότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή βιταμίνης Α, το μπρόκολο τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό και χάρη στις φυτικές του ίνες προκαλεί κορεσμό με μόλις 30 θερμίδες ανά μερίδα και συμβάλλει στην καλύτερη σιλουέτα. Προσθέστε μπόνους σε όλα αυτά το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, τον σίδηρο και το κάλιο και φροντίστε να καταναλώνετε 2 ή περισσότερες μερίδες μαγειρεμένο μπρόκολο την εβδομάδα.

Αβοκάντο κατά του κοιλιακού λίπους
Τα ίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με τη διαφορά ότι τα λιπαρά τους εντάσσονται στα μονοακόρεστα, καλά λιπαρά, που συμβάλλουν στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Πέραν της αισθητικής άποψης, το κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και για προβλήματα γονιμότητας, γι’ αυτό καλό είναι να το αποβάλλετε. Έχουν επίσης περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες Β6, Ε και Κ, αλλά και φυλλικό οξύ, το οποίο πρέπει να έχουν σε επάρκεια ειδικά οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες. Ένα τέταρτο, με μισό αβοκάντο την ημέρα στη σαλάτα σας ή στο σάντουιτς είναι αρκετό για να σας χαρίσει τα οφέλη του.

Μύρτιλα κατά της γήρανσης και των ρυτίδων
Αποτελούν μια από τις άκρως αντηγηραντικές τροφές της φύσης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Βοηθούν όχι μόνο σε καταστάσεις απώλειας μνήμης, αλλά βελτιώνουν και την κίνηση, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και κάτι που ενδιαφέρει όλες τις γυναίκες: δρουν κατά των ρυτίδων, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση. Περίπου μισό φλιτζάνι μύρτιλα ή οποιαδήποτε άλλα μούρα την ημέρα μπορούν να σας χαρίσουν τα παραπάνω οφέλη.

Γιαούρτι κατά της οστεοπόρωσης
Η πηχτή, κρεμώδης και δροσερή υφή του είναι σίγουρα δελεαστική, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι να βάλετε το γιαούρτι πιο ενεργά στη διατροφή σας. Το βασικό είναι πως είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάνει καλό στο κόκαλα, με μια μερίδα να καλύπτει σχεδόν το ¼ των αναγκών μιας γυναίκας στο σημαντικό αυτό μέταλλο, που χρειάζεται σε κάθε ηλικία. Αρκεί να πούμε ότι ασβέστιο δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση λόγω οστεοπόρωσης, αλλά σε κάθε ηλικία, καθώς όταν σε νεαρή ηλικία η διατροφή είναι χαμηλή σε ασβέστιο, τότε μειώνεται η πιθανότητα να φτάσουμε τη μέγιστη οστική πυκνότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες και μεγαλώνει η απώλεια οστικής μάζας. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά που κάνουν καλό στο έντερο και το στομάχι και για να λάβετε τα οφέλη χρειάζεστε περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (χωρίς χρωστικές και προσθήκες).

Βρόμη κατά της αναιμίας
Η επάρκεια σιδήρου είναι ένα σημαντικό θέμα για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς με την έμμηνο ρύση χάνουν κάθε μήνα αρκετό αίμα και η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου. Ένα φλιτζάνι βρόμης μπορεί να σας χαρίσει 7,4mg σιδήρου δηλαδή το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και αν, μάλιστα της προσθέσετε και σταφίδες, τότε χαρίζετε έξτρα σίδηρο και φυτικές ίνες στον οργανισμό σας, ώστε να έχει ενέργεια και να εκτελεί όλες του τις λειτουργίες σωστά. Σημειώστε ότι η βρώμη περιέχει και αρκετό μαγνήσιο (το 69% που χρειάζεστε στην ίδια ποσότητα), το οποίο επίσης βοηθά σε γερά και υγιή οστά.

Καρύδια κατά της ξηρότητας των μαλλιών
Τα μαλλιά είναι πάντα το δυνατό σημείο μιας γυναίκας και για να τα διατηρήσει υγιή και λαμπερά, όπως επίσης και το δέρμα της και τα νύχια της, χρειάζεται να λαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή φυτικής προέλευσης, ενώ μπορείτε να τα λαμβάνετε και από τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, το σολομό, τις σαρδέλες, το γαύρο κ.ο.κ.