Τι να μην παραγγέλνετε σε ταϊλανδέζικο

tailandeziko-karu-kotopoulo
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Αν η εξωτική αυτή κουζίνα είναι συχνά στις επιλογές σας όταν βγαίνετε έξω, τότε δείτε τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει η παραγγελία σας, ώστε το γεύμα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό, αλλά και νόστιμο.

Πιάτα με γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας είναι συνηθισμένο σε πολλά πιάτα, αλλά επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, καλύτερα να το αποφεύγετε ή να το καταναλώνετε με μέτρο. Θα το βρείτε σε πολλά ταϊλανδέζικα πιάτα και curry και αν σας πέφτει «βαρύ», μπορείτε να δοκιμάσετε stir-fry σπεσιαλιτέ με βότανα και μπαχαρικά, χωρίς κρεμώδεις σάλτσες. Χαρακτηριστικά πιάτα με γάλα καρύδας είναι το gaeng ped gai με τηγανητό κοτόπουλο, το thai green curry chicken κ.ά.

Τηγανητά Thai rolls
Η λέξη «τηγανητά» αρκεί για να σας προϊδεάσει να μείνετε μακριά από ένα πιάτο πλούσιο σε λιπαρά. Οι τηγανητές τροφές είναι γενικότερα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλής χοληστερίνης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Προτιμήστε τα φρέσκα summer rolls, με λαχανικά ή θαλασσινά μέσα σε απαλό φύλλο ρυζιού, χωρίς τηγάνισμα και χοληστερίνες.

Τηγανητό ρύζι
Το ταϊλανδέζικο τηγανητό ρύζι είναι εξίσου βλαβερό με το κινέζικο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και θερμίδες. Αν θέλετε το γεύμα σας να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ρύζι, ζητήστε λίγο με το κρέας ή τα λαχανικά σας και προτιμήστε το στον ατμό. Είναι πιο απαλό και σίγουρα λιγότερο λιπαρό.

wikimedia commons
Pla lard prik
Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με τηγανητό ολόκληρο ψάρι που σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα ταμάρινθου. Αν και εντυπωσιακό για το τραπέζι, δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή, αν θέλετε κάτι ελαφρύ, καθώς το ψάρι είναι λιπαρό και η σάλτσα πλούσια σε ζάχαρη, ακυρώνοντας τυχόν οφέλη του ψαριού. Για να απολαύσετε θαλασσινό χωρίς τη λιπαρότητα αυτού του πιάτου, δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις Thai satays επιλογές, δηλαδή σουβλάκια τα οποία είναι συνήθως με μαριναρισμένο κρέας ή κοτόπουλο, αλλά μπορείτε να τα επιλέξετε με γαρίδα.

flickr.com
Gluay kaeg
Το gluay kaeg είναι επιδόρπιο με τηγανητή μπανάνα, που πωλείται κυρίως ως street food στην Ταϊλάνδη. Παρ’ όλο που στο πρώτο άκουσμα φαίνεται υγιεινό, αφού είναι φρούτο, είναι γεμάτο ζάχαρη και πολύ λιπαρό λόγω του τηγανίσματος. Πολλοί, μάλιστα, δεν μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο από 1-2 μπουκιές. Αν θέλετε οπωσδήποτε επιδόρπιο, δοκιμάστε το khao neow kaew, ένα γλυκό κολλώδες ρύζι με μοναδική, απαλή υφή.

Thai iced tea
Η έννοια του τσαγιού σίγουρα προδιαθέτει σε κάτι υγιεινό, αλλά το ταϊλανδέζικο αυτό παγωμένο τσάι περιέχει μεγάλη ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος και ζάχαρης, που εν τέλει χάνει τη διατροφική του αξία.

Παγωτό (καρύδας)
Όπως όλα τα παγωτά, έτσι κι αυτό είναι λιπαρό και επιβαρυντικό για το τέλος ενός δείπνου, πλούσιο σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά καρύδας. Προτιμήστε ένα σορμπέ φρούτων, το οποίο μπορεί να έχει μεν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά καθόλου λιπαρά.