Τρία διατροφικά λάθη που κάνουμε καθημερινά

psonia-laxanika-oikologika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η καθημερινότητα είναι για πολλούς δύσκολη και τα λάθη που γίνονται, ειδικά στη διατροφή, είναι πολλά και συχνά. Εντοπίζουμε τρία βασικά και σας τα επισημαίνουμε.

Δεν ψωνίζετε σωστά
Τις περισσότερες φορές τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέχρι να καταλήξουν στο ψυγείο μας. Αυτό, πέρα από την οικολογική του διάσταση, επηρεάζει σημαντικά και την υγεία μας καθώς τα περισσότερα πολύτιμα συστατικά τους κάπου… χάνονται στη διαδρομή. Προτιμήστε επομένως να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τόπο προέλευσης, φροντίζοντας να στηρίζετε τις τοπικές οικονομίες όχι μόνο για χάρη της τσέπης, αλλά και της υγείας σας.

Δεν έχετε σταθερό πρόγραμμα φαγητού
Οι ειδικοί αναφέρουν πως κάθε απρόσμενη αλλαγή στην καθημερινή μας ρουτίνα, ακόμη π.χ. και η μετάθεση της ώρας του φαγητού κατά 1-2 ώρες, ανεβάζουν τα ποσοστά της κορτιζόλης στο αίμα και διαταράσσεται η αρμονία του οργανισμού. Ποια είναι η λύση; Επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, τουλάχιστον προσπαθήστε να κοιμάστε, να τρώτε και να ασκήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ξεφεύγετε από τις σωστές μερίδες
Δυστυχώς, οι μερίδες που καταναλώνουμε σχεδόν ποτέ δεν είναι σωστές, τόσο στο πρωινό, όσο και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Μια μερίδα ψωμιού πρέπει να έχει το μέγεθος μιας φέτας που να θυμίζει κασέτα κασετοφώνου, όχι… βιντεοκασέτα και για κάποια δημητριακά, το 1 φλιτζάνι είναι η καθιερωμένη μερίδα, ενώ συχνά οι ειδικοί συστήνουν τα ¾ του φλιτζανιού.