Η Εβδομάδα Μόδας στο Ζάππειο ετοιμάζεται με εκπλήξεις και μια επιπλέον ημέρα

axdwstd C.Dimakeas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η ελληνική μόδα ανθίζει, επιμένει, αντιστέκεται. Και την Τρίτη το μεσημέρι βρεθήκαμε όλοι οι φίλοι της στο press brunch της Athens Xclusive Designers Week στο ξενοδοχείο Electra Metropolis στο Σύνταγμα. Τι θα δούμε λοιπόν αυτή τη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο και εκτός; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Δεν είναι εύκολο να είσαι σχεδιαστής σήμερα στην Ελλάδα, να εμπνέεσαι και να οραματίζεσαι συλλογές έξι μήνες πριν, να σκηνοθετείς τα ρούχα, το κοινό και τον εαυτό σου, να μοιράζεσαι το ταλέντο σου με νεότερους και καταξιωμένους σχεδιαστές, να επιμένεις ελληνικά.

Η Τόνια Φουσέκη, «ψυχή» της διοργάνωσης που μετρά 23 Εβδομάδες Μόδας μέχρι σήμερα, σαν ένας μαραθώνιος του στιλ με ασπρόμαυρες και χρωματιστές εκπλήξεις κάθε έξι μήνες, παρουσίασε το πρόγραμμα της AXDW που θα φιλοξενηθεί σε διαφορετικούς χώρους, αλλά και στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 28 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου.

Τι αλλάζει; Καταρχήν προστέθηκε μια επιπλέον ημέρα. Δεν θα είμαστε «μόνοι» μας, αφού έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι και αγοραστές από το Μιλάνο, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα με τις επιδείξεις μόδας, θα μπορεί κανείς να ανακαλύψει συλλογές αξεσουάρ made in Greece, αλλά και τον ανοιχτό διαγωνισμό σχεδίου που φωτίζει νέα ταλέντα στο ντιζάιν.

Και από ονόματα; Την Εβδομάδα Μόδας για το Φθινόπωρο-Χειμώνα του 2018 θα ανοίξει για πρώτη φορά η Ioanna Kourbela με ένα ντεφιλέ στο City Link, στο κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη ημέρα, στις 29 του μηνός, τα μοντέλα θα παρελάσουν στο Ζάππειο με δημιουργίες της Όλγας Καραβερβέρη (και πολλά νυφικά), του Μάκη Τσέλιου (και αντιθέσεις σε άσπρο-μαύρο), του Τάσσου Μητρόπουλου (με φορέματα σε παραλλαγές), της Kathy Heyndels και του Giannetos Handmade (για ντουέτο της μόδας sur mesure).

Στις 30 Μαρτίου το Ζάππειο και η AXDW θα φιλοξενήσουν σπουδαστές της Σχολής AKTO, νέους σχεδιαστές, την περσινή νικήτρια του θεσμού, Blondie. E, και η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. Απομένουν δύο ημέρες όμως…Για να πάρει τη σκυτάλη στις 31.3, η εταιρία Folli Follie και λίγη ώρα μετά, ο Βασίλης Ζούλιας να μας προσκαλεί σε ένα νεοκλασικό στο κέντρο της πόλης, για μια νοσταλγική επίδειξη με σύγχρονο περιτύλιγμα και αξεσουάρ του Περικλή Κονδυλάτου.

Θα δούμε όμως και μαγιό και πετσέτες, (Μitos, Maaboo, Sun of a Beach), με άρωμα καλοκαιριού, (γιατί στην Ελλάδα ζούμε, ποιος χειμώνας του 2018;), τον Στέφανο Χρυσάφη, μια σχεδιάστρια από την Ρουμανία (Herminas Reea), εταιρεία με χειροποίητα παπιγιόν, Celebrity Skin για μια πιο αβάν-γκαρντ πρόταση, και για το φινάλε Λάκη Γαβαλά και .Lak, στο Ζάππειο, για μόδα με κόνσεπτ, χιούμορ, σαρκασμό, φουτουριστικό πρετ-α-πορτέ.

Η τελευταία μέρα θα ξεκινήσει με τον Γιώργο Ελευθεριάδη που συμμετέχει για πρώτη φορά στη διοργάνωση, για να δούμε τι σημαίνει ανδρόγυνο στιλ με υφάσματα που θέλεις να φοράς και να αγγίζεις, χωρίς σεζόν και εποχές. Και στη συνέχεια, Sotiris Georgiou και Parle Moi, με τους Mi-Ro να μας οδηγούν μελωδικά στο Ωδείο Αθηνών για ελληνική μόδα στο κόκκινο χαλί. Μετά το χειροκρότημα στο press brunch της AXDW με θέα την Ακρόπολη, ακολούθησαν κινόα, σπαράγγια και ασπράδια, για να είμαστε σε ετοιμότητα για ημέρες και νύχτες μόδας, με hashtags και likes. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com