Athens Xclusive Designers Week: Νουάρ ιστορίες από το brand MonNoir

monnoir-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η Mαρία Γεωργίου προτίμησε να φτιάξει ένα brand, το Monnoir, για να συστηθεί στο κοινό της μόδας. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, το Ζάππειο Μέγαρο και η Athens Xclusive Designers Week, θα φιλοξενήσουν νουάρ ιστορίες με αντανακλάσεις στο φως και το σκοτάδι.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μόδα στην Ελλάδα του σήμερα;

Από παιδί είχα άποψη για το ντύσιμό μου, επέλεγα τι θα φορέσω και με ποιον τρόπο. Στην πορεία, αποφάσισα αυτό που αγαπούσα να το σπουδάσω. Η μόδα ήταν και είναι η ζωή μου. Λατρεύω να συνθέτω και να δημιουργώ ρούχα για την γυναικεία φιγούρα αλλά και την προσωπικότητα των γυναικών. Το ένδυμα είναι εικόνα αλλά και το «εγώ» κάθε γυναίκας.

Πώς θα περιγράφετε τη συλλογή που ετοιμάσατε σε έναν υποψήφιο αγοραστή του εξωτερικού, αν κλεινόσασταν στο ασανσέρ μαζί του;

Πιστεύω πως αν κλεινόμουνα στο ασανσέρ δεν θα περιέγραφα την συλλογή μου, αλλά θα προσπαθούσα να βρω τρόπο να βγω…Η συλλογή μου για το καλοκαίρι του 2018 αφορά στις διαστρωματώσεις δυναμικών επιφανειών και ανάλαφρων υφασμάτων που διαμορφώνουν την μη συμβατική γυναίκα της MonNoir. Υπάρχει ένας έντονος διάλογος στοιχείων μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα ενδύματα γίνονται κελύφη που ισορροπούν στην δυαδικότητα του ανδρόγυνου που κατακερματίζεται στον ρομαντισμό της αέρινης ζορζέτας, του θηλυκού ντραπέ και των φραμπαλάδων.

Ποιους σχεδιαστές ή οίκους θαυμάζετε και γιατί;

Αρκετούς σχεδιαστές, αλλά κυρίως ξεχωρίζει ένας: ο Hussein Chalayan, Τουρκοκύπριος καινοτόμος σχεδιαστής μόδας που ξεχωρίζει για την ταυτότητά του.

Tι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τους συνάδελφους σας σχεδιαστές;

Ποια είναι η ταυτότητα του brand που φέρει την υπογραφή σας;

Μπορεί να διαφέρω και σε όσα ακριβώς μοιάζω. Όπως δηλαδή διαφέρουν οι άνθρωποι μεταξύ τους αλλά και την ίδια στιγμή πολλά στοιχεία συμβάλλουν στο να είναι όμοιοι. Νομίζω ότι όπως διαφέρουν οι άνθρωποι μεταξύ τους (ακόμη και δύο αδέλφια που μεγαλώνουν μαζί διαφέρουν) έτσι και οι σχεδιαστικές δημιουργίες παρουσιάζουν ομοιότητες και διαφορές. Ακόμη και φαινομενικά όμοιες τελικά τάσεις, διαφέρουν ακόμη και στον χρόνο που δημιουργούνται και στο τι μας κοινωνούν.

Ποια είναι η ιδανική μούσα-γυναίκα για τα ρούχα σας;

Δεν θα έλεγα πως έχω μούσα. Κάθε γυναίκα που φαντάζομαι μπορεί να «δανείζεται» στοιχεία πολλών γυναικών που γνωρίζω. Κάθε στιγμή, κάθε δημιουργία μπορεί να έχει ως μούσα μια γυναίκα του σήμερα, δυναμική, μια γυναίκα που σε εμπνέει στον δρόμο, που την έχω συναντήσει τυχαία ενώ πηγαίνω τον σκύλο μου βόλτα, σε ένα ταξίδι μου...Πολλές φορές το μυαλό ανατρέχει ταυτόχρονα σε ηρωίδες μιας κινηματογραφικής ταινίας και σε μια κοπέλα που συνάντησα τυχαία το καλοκαίρι. Θα έλεγα ότι με εμπνέει πάντα η δυναμική θηλυκότητα στην γυναίκα του σήμερα. 

Πώς φαντάζεστε την προσωπική σας διαδρομή στην ελληνική μόδα να εξελίσσεται τα επόμενα πέντε χρόνια;

Πάντα φαντάζομαι ότι θα εξελίσσεται θετικά. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com