Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο να μην πεινάμε και να χάνουμε βάρος

gunaika-sokolata-diaita-diatrofi
ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Αν έχετε ευχηθεί κάποια στιγμή στη ζωή σας να υπήρχε ένας διακόπτης που θα «έκλεινε» το αίσθημα της πείνας, τότε μάλλον οι προσευχές σας εισακούστηκαν.

Γιατροί και επιστήμονες φαίνεται να έχουν βρει τρόπο να «παγώσουν» το νεύρο που μεταφέρει τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο και μειώνει την όρεξη, σύμφωνα με αναφορά από το ABC News.

Τα νέα δεδομένα προέκυψαν από γιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory, οι οποίοι μελέτησαν παχύσαρκους ασθενείς μέτριας και μεγάλης σοβαρότητας, για να δουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του νεύρου της πείνας και την ικανότητα κάποιου να χάσει βάρος και να το διατηρήσει.

Το «νεύρο της πείνας» είναι αυτό που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πεινάμε και ότι το στομάχι μας είναι άδειο. Περίπου το 95% των ανθρώπων που ξεκινούν μια δίαιτα από μόνοι τους, θα αποτύχουν ή θα πάρουν το βάρος που έχασαν ξανά σε διάστημα 6 με 12 μηνών. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η ξαφνική αντίδραση του οργανισμού στον περιορισμό θερμίδων.

Οι γιατροί, όμως, κατάφεραν να «κλείσουν» το σήμα του νεύρου αυτού σε 10 ασθενείς, εισχωρώντας χειρουργικά μια βελόνα στην πλάτη του ασθενούς και παγώνοντάς το για 2 λεπτά, με την καθοδήγηση ζωντανών εικόνων από αξονική τομογραφία.

Σε 7, 45 και 90 ημέρες έπειτα από τη διαδικασία, οι ασθενείς ανέφεραν μειωμένη όρεξη σε κάθε ραντεβού τους, με μέση απώλεια βάρους 3,6% και 13,9% μείωση στους αριθμούς του Δείκτη Μάζας Σώματος. Κάποιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι μετά την επέμβαση δεν ένιωθαν καθόλου πείνα.

H μελέτη παρουσιάστηκε στο Society for Interventional Radiology Conference στο Λος Άντζελες και σχεδιάζεται ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί αν η διαδικασία μπορεί να επιτύχει σε βάθος χρόνου.