5 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας...σπιτικό

5-tropoi-gia-na-kanete-to-spiti-sasspitiko-tropoi-gia-na-kanete-to-spiti-sasspitiko

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Έχετε περάσει τουλάχιστον μία ώρα στριμωγμένος μέσα σε ένα λεωφορείο, το οποίο ήταν μάλιστα το δεύτερο που χρειάστηκε να περιμένετε για επιστρέψετε σπίτι μετά από μία εξοντωτική μέρα στη δουλειά. Το μόνο που ονειρεύεστε είναι αυτό ακριβώς (το σπίτι σας) μέχρι που… ανοίγετε την πόρτα. Μήπως τελικά χρειάζεται και αυτό …ηρεμία;

Λένε ότι «το σπίτι του καθενός βρίσκεται εκεί που βρίσκεται η καρδιά του», αλλά τι συμβαίνει όταν η …καρδιά είναι στα πρόθυρα εμφράγματος; Ένα ακατάστατο σπίτι δηλώνει ότι έχετε «μισοτελειωμένους λογαριασμούς» και είναι το τελευταίο μέρος που θα μπορούσε να σας προσφέρει ηρεμία. Έφτασε λοιπόν, η ώρα να κάνετε το σπίτι σας...σπιτικό.

Αλλαγή…πλεύσης

Πρώτη κίνηση είναι να πετάξετε (ή τουλάχιστον να απομακρύνετε κάπου…στο πατάρι) οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος. Αυτό δε σημαίνει να μεταφέρετε την ακαταστασία πίσω από κλειστές πόρτες βέβαια, απλά προτιμήστε να κρατήσετε στον χώρο σας αντικείμενα που σας κάνουν και χαμογελάτε.

Χρώμα, χρώμα, χρώμα

Διαλέξτε χρώματα χαρούμενα για τους χώρους του σπιτιού σας και όχι σκοτεινά και καταθλιπτικά. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες αποχρώσεις, που ενδείκνυνται για να προσφέρουν αρμονία και ηρεμία. Για παράδειγμα το μπλε, προσελκύει τη δημιουργικότητα και την ευημερία ενώ το πράσινο δημιουργεί μια αίσθηση νέας ζωής σε ένα δωμάτιο. Η επιλογή δική σας.

Αγκαλιάστε τον χώρο σας

Ένα υπερφορτωμένο δωμάτιο μόνο ηρεμία δεν προκαλεί. Αντίθετα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο αγχωμένος και εκνευρισμένος από ότι θα περιμένατε. Αδειάστε τον χώρο σας έτσι ώστε να μπορείτε να κινείστε ελεύθερα χωρίς να σκοντάφτετε κάθε λίγο και λιγάκι σε ό,τι έχετε μαζέψει (συνήθως χωρίς λόγο) στο σπίτι σας. Μην ξεχνάτε ότι το σπίτι πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα λειτουργικό.

Καλωσορίστε τη φύση

Ανοίξτε διάπλατα τις κουρτίνες και αφήστε το φυσικό φως του ήλιου να λούσει το χώρο σας. Τοποθετήστε μέσα στο σπίτι φυτά εσωτερικού χώρου και δώστε τους αρκετό οξυγόνο για να …αναπνέουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και αν κοιτά κάποιος ένα όμορφο και περιποιημένο φυτό, αυτόματα μειώνεται η αρτηριακή πίεση, άρα ηρεμεί. Τα λουλούδια και τα φυτά σηματοδοτούν (ασυνείδητα βέβαια) την ανάπτυξη και την εξέλιξη και χαρίζουν μια θετική οπτική στη ζωή του ανθρώπου.

Η ισορροπία είναι το παν

Αν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε το γυάλινο, παμπάλαιο (και πολύ άσχημο) τραπεζάκι του σαλονιού σας, τουλάχιστον συνδυάστε το με κάτι άλλο στον χώρο. Η ισορροπία και η αρμονία στο σπίτι είναι ο στόχος και μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν...το κακόγουστο τραπεζάκι βρει το ταίρι του στο χώρο. Θυμηθείτε ότι τα πιο μαλακά υλικά, όπως τα μαξιλάρια είναι εκείνα που χαρίζουν άνεση, ενώ τα πιο σκληρά (π.χ έπιπλα) παρέχουν σταθερότητα. Ο συνδυασμός των δύο προσφέρει την αρμονία και κυρίως την ηρεμία, που τόσο επιθυμείτε.

Ειδικά μάλιστα στην κρεβατοκάμαρα, η ηρεμία επιβάλλεται καθώς είναι ο χώρος, που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να σας ξεκουράζει. Άρα, συνδυάστε την σταθερότητα με την άνεση και επιτέλους...βγάλτε την τηλεόραση από το δωμάτιο.