Ο απολογισμός μιας (ακόμη) εβδομάδας μόδας

axdw-18
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Το Ζάππειο φιλοξενεί κάθε έξι μήνες ιστορίες μόδας από σχεδιαστές που επιμένουν να παράγουν όνειρα made in Greece. Τι ξεχωρίσαμε από την Athens Xclusive Designers Week που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ; Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Αγαπάμε τη μόδα και δεν το κρύβουμε. Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, παιδιά, έφηβοι, μοντέλα, χορευτές, επαγγελματίες του χώρου, μπλόγκερ, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, σχεδιαστές κοσμημάτων, βρεθήκαμε στο Ζάππειο Μέγαρο για να χειροκροτήσουμε νέους και καταξιωμένους σχεδιαστές.

H Ιoanna Kourbela, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, άνοιξε την AXDW, στο City Link, για να σκηνοθετήσει στα πρότυπα του εξωτερικού αποδομημένες προτάσεις με ανδρόγυνη φιλοσοφία και piercing για μια πανκ διάσταση στον νέο καθωσπρεπισμό του στιλ.

Είδαμε ακόμη κι ένα μωρό, στην παρθενική του εμφάνιση στην πασαρέλα, στην επίδειξη του Μάκη Τσέλιου, που έστησε μια ασπρόμαυρη κολεξιόν, με συνέπεια και ρυθμό, για να χειροκροτηθεί όσο λίγοι σχεδιαστές, με πελάτισσες και groupies να τον αποθεώνουν ακόμη και όρθιοι.

Αναγνωρίσιμα πρόσωπα από την τηλεόραση, Survivors και  Επαναστάτες με ή χωρίς αιτία, φωτογραφήθηκαν με όσους θέλησαν να έχουν μια selfie για να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερα likes, αγόρια με ασημένια τουρμπάνια, κορίτσια με μπλε μαλλιά, άνδρες με κίτρινες ριγέ κάλτσες μέχρι το γόνατο, φτερά και πούπουλα στο κεφάλι. Εκτός πασαρέλας.

Η ελληνική μόδα επενδύει στο σήμερα με τρέλα, προκαλεί για να φτιάξει εικόνες με εξωστρέφεια. Η Εβδομόδα Μόδας του Ζαππείου αγκάλιασε εννέα νέους σχεδιαστές που βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν, σχεδιάζοντας ακόμη και για αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Από εμπριμέ και νυφικά μέχρι βραδινά φορέματα με χάντρες και χρυσή ζώνη, σε στιλ Charleston. And the winner is.... Lefkon. Αλλά και Αlexandra Design και Klelia Andrali, σχεδιαστές που φιλοξενήσαμε με συνεντεύξεις στο click@life για να γνωρίσουμε καλύτερα. 

Κάναμε και click@Vassilis Zoulias, που επέλεξε για αυτή τη φορά ένα νεοκλασικό στο Κολωνάκι για να ντύσει με αγάπη και παστέλ αποχρώσεις τις ντεμπιντάντ του σήμερα, με τιάρες και εκκωφαντικά λαμπερά κοσμήματα του Περικλή Κονδυλάτου, τον πρίγκηπα Νικόλαο και την Tatiana Blatnik στην πρώτη σειρά, για να έχει χάπι-εντ το παραμύθι. Τhe Crown, ο τίτλος της συλλογής, με γαλαζοαίματους καλεσμένους και γαλάζιους τοίχους, ρούχα που προκαλούν διάλογο με το χθες, εικόνες που συνδυάζουν τον Αστακό του…Λάνθιμου με την αληθινή στέψη ενός σχεδιαστή που κοιτάει μπροστά, κι ας πρέπει να αφήσει για λίγο τον θρόνο του για να πετάξει σε καινούργια βασίλεια.

Ο Λάκης Γαβαλάς με το brand .Lak σκηνοθέτησε μια διαφορετική συλλογή-μάθημα για τους νεότερους, σε μια επίδειξη με χιούμορ και κυνισμό, χαρακτηριστικά στοιχεία της επωνυμίας που εξελίσσει την οπτική ενός ανθρώπου που γνωρίζει την ελληνική μόδα από την καλή και την ανάποδη. Και μπορεί να καθυστέρησε να ξεκινήσει το Σάββατο το βράδυ για το απαραίτητο σασπένς, σε μια γλυκιά βραδιά με πανσέληνο, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε, με το σάουντρακ-εμβατήριο, για μια νύχτα στο πάρκο, στην ειδική τέντα που στήθηκε με .Lak καθοδήγηση, σκυλάκια, παιδάκια, κορίτσια, αγόρια, με αυτοσχέδια καπέλα, φορέματα με ουρά από sportswear ύφασμα, άνιμαλ-πριντ για τετράποδα, ρόμπες για το φινάλε με το ηλικιωμένο ζευγάρι που μας αποχαιρέτησε για καληνύχτα με μπιγκουτί και...παντόφλες .Lak.

Ο Γιώργος Ελευθεριάδης, λέγοντας για πρώτη φορά το «ναι» στην Athens Xclusive Designers Week στο Ζάππειο, θέλησε να αφηγηθεί μια ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με φορέματα για την πίστα και τα μπουζούκια, με πολυτελή υφάσματα και πατρόν, παντελόνια, πουκάμισα, παλτό αλλά και φορέματα, σε αποχρώσεις και σχέδια που θα θέλαμε να έχουμε στη ντουλάπα μας για πολλές σεζόν από τώρα…

Και οι Mi-Ro, για μια ακόμη φορά στο Ωδείο Αθηνών, έστησαν τη δική τους υπερπαραγωγή με λάμψη, γιατί κάθε σχεδιαστής έχει δημιουργήσει μία εικαστική διάλεκτο, κι αυτή ακριβώς καλείται να υπηρετήσει. Λαμπερή πρώτη σειρά, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, παρουσιάστριες, χειροκρότημα, κινητά σε εγρήγορση, xclusive περπάτημα γάτας. Ραντεβού ξανά σε έξι μήνες.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com