Η τεχνική της «συνεκτικής αναπνοής» ζητάει μόνο λίγα λεπτά από τη μέρα μας

andras-xalarosi-parathuro
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ένα διάλλειμα μερικών λεπτών μέσα στη μέρα για να εστιάσουμε στην αναπνοή μας είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι ειδικοί συστήνουν μια απλή τεχνική αναπνοής για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, που είναι όχι μόνο αποτελεσματική, αλλά και πολύ εύκολη στην εκμάθηση. Η μέθοδος της «συνεκτικής αναπνοής», όπως ονομάζεται, επινοήθηκε από τον Stephen Elliott, συγγραφέα του βιβλίου «New Science of Breath». Ο Elliott έχει μελετήσει διάφορες μορφές γιόγκα που διδάσκονται στην Κίνα, το Κασμίρ και την Ινδία, οι οποίες ενέπνευσαν τη δημιουργία της συνεκτικής αναπνοής.

Η συνεκτική αναπνοή είναι απλή: απαιτεί απλώς συγκέντρωση στον τρόπο με τον οποίο εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη και εκπνέουμε από το στόμα, αναπνέοντας με συχνότητα περίπου πέντε αναπνοών ανά λεπτό – κάθε εισπνοή ή εκπνοή πρέπει να διαρκεί έξι δευτερόλεπτα. Παρόλο που η ιδέα αυτή μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα πρωτοποριακή, ο Elliott διαβεβαιώνει ότι μπορεί να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη γενική μας ευημερία.

«Το νόημα είναι ότι όταν δεν αναπνέουμε καλά, δεν αισθανόμαστε καλά ούτε σωματικά ούτε διανοητικά», δήλωσε ο Elliott.

Η Patricia Gerbarg και ο Richard Brown, ένα ζευγάρι ψυχιάτρων από τη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιούν τη μέθοδο μέσα στο workshop «Breath Body Mind» για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ηρεμήσουν. «Θέλαμε ένα σύντομο πρόγραμμα που θα μπορούσε να δοθεί άμεσα στους πελάτες μας, που θα προσέφερε ανακούφιση μέσα σε πέντε ή δέκα λεπτά και που θα επέφερε και μακροπρόθεσμες αλλαγές», δήλωσε ο Gerbarg.

Το καλό με τη συνεκτική αναπνοή είναι ότι μπορούμε να την εφαρμόσουμε οπουδήποτε. Η βαθιά αναπνοή με πιο αργό ρυθμό έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της χαλάρωσης οποιαδήποτε έντασης στο σώμα.

«Η διαφραγματική αναπνοή για 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα, μειώνει το άγχος και το στρες», δηλώνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Άγχους. «Η βαθιά αναπνοή αυξάνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλό σας και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα,γεγονός που προσφέρει μια κατάσταση ηρεμίας. Οι τεχνικές αναπνοής σας βοηθούν να αισθανθείτε συνδεδεμένοι με το σώμα σας – φέρνει την προσοχή σας μακριά από τις ανησυχίες που έχετε στο μυαλό σας και βοηθάει να το ηρεμήσετε».

Πηγή: iatrikanews