Ξηροφθαλμία: πώς την αντιμετωπίζουμε;

ksirofthalmia-pos-tin-antimetopizoume

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Τα δάκρυα είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να προστατεύσει το μάτι. Τι συμβαίνει όταν ...στερέψουν;

Έχει διαπιστωθεί ότι, μετά την ηλικία των 50 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες (λόγω εμμηνόπαυσης), η παραγωγή δακρύων μειώνεται δραστικά. Ωστόσο, η ξηροφθαλμία δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ νεότερα άτομα.

Παρουσιάζει τα συμπτώματα της χρόνιας επιπεφυκίτιδας, με την αίσθηση της φαγούρας, του καψίματος και γενικότερα του ξένου σώματος μέσα στο μάτι, να είναι από ενοχλητική μέχρι και επικίνδυνη για την όρασή σας. Πως μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας, λοιπόν;

Κάντε ένα διάλειμμα από την οθόνη

Όταν κάθεστε για ώρες ολόκληρες μπροστά από έναν υπολογιστή, ο οποίος μάλιστα είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τα μάτια σας, είναι φυσικό ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσει ο οργανισμός σας. Οι ειδικοί επιμένουν ότι, τα μάτια χρειάζονται τουλάχιστον 1 λεπτό διαλείμματος για κάθε μία ώρα, που αφιερώνετε μπροστά στην οθόνη.

«Ψεύτικα» δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα είναι οθφαλμικές σταγόνες, που μπορούν να σας ανακουφίσουν από την ξηροφθαλμία. Αναζητήστε εκείνες, που δεν περιέχουν συντηρητικά, καθώς μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας και χρησιμοποιήστε τες συχνά, ακολουθώντας φυσικά πάντα τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας.

Ω3 για τα μάτια

Οι μητέρες σε όλον τον κόσμο επέμεναν και θα επιμένουν, ότι το ψάρι κάνει καλό στα μάτια. Και φυσικά δεν είχαν άδικο. Τα Ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των λοιμώξεων του οργανισμού στο σύνολο, ειδικότερα δε, στην περιοχή των ματιών.

Ήρεμα με τους φακούς επαφής

Δυστυχώς, αν και ιδιαίτερα πρακτικοί, οι φακοί επαφής είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες της ξηροφθαλμίας. Αν χρειάζεται να τους φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θυμηθείτε ότι η αφαίρεσή τους πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε, μόλις επιστρέψετε σπίτι σας.

Προσοχή στο περιβάλλον

Αυτή είναι μία εύκολη… εξίσωση: ξηρό περιβάλλον ισούται με ξηροφθαλμία. Αν ζείτε σε ένα άγονο περιβάλλον, είστε ο ιδανικός...υποψήφιος για την ξηροφθαλμία και για τον λόγο αυτό, μία καλή κίνηση είναι να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα, ο οποίος θα διαμορφώσει ένα πιο υγρό κλίμα μέσα στο σπίτι σας. Μάλιστα, ο υγραντήρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς λόγω θέρμανσης, η υγρασία στο περιβάλλον, εξατμίζεται.

…και στα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως είναι τα αντιισταμινικά για τις αλλεργίες, ενδέχεται να σας προκαλέσουν ξηροφθαλμία, ακριβώς επειδή είναι σχεδιασμένα να στεγνώνουν τα ιγμόρεια. Το ίδιο κάνουν και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, για αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη, αλλά και προτάσεις για μία εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.