Μήπως κάποιες τροφές τις πετάτε πριν (ή μετά) την ώρα τους;

kouzina-ntoulapi-italiki-kouzina
ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Όταν τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο γεμίσουν, βιαζόμαστε να πετάξουμε τροφές που νομίζουμε ότι μπορεί να έχουν χαλάσει, αλλά στην πραγματικότητα αντέχουν κι άλλο. Ποιες είναι αυτές;

Ξερά ζυμαρικά
Αν τα μαγειρέψετε και τα φάτε άλλη μέρα, μπορεί να έχουν χάσει λίγο τη γεύση τους. Αν, όμως, έχετε ένα κλειστό πακέτο μακαρόνια στο ντουλάπι, μπορεί να κρατήσει επ’ αόριστον, όπως αυτές οι τροφές.

Φασόλια ξερά ή κονσέρβα
Τα φασόλια αυτά μπορείτε να τα μαγειρέψετε ακόμη κι αν τα έχετε ξεχάσει σε μια γωνιά του ντουλαπιού σας για χρόνια. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα «ξεχασμένα» ξερά φασόλια μπορεί να χρειάζονται περισσότερο μούλιασμα.

Ξίδι
Άλλο ένα τρόφιμο που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, το ξίδι με την υψηλή του οξύτητα δρα σαν φυσικό συντηρητικό που εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων, που σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει για πάντα. Κάποια είδη, βέβαια, εκτός από το αποσταγμένο λευκό ξίδι, μπορεί να αναπτύξουν αλλαγές στο χρώμα ή να θολώσουν έπειτα από καιρό, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα.

Αλάτι
Είναι ορυκτό και όπως, για παράδειγμα, ο γρανίτης δεν θα επηρεαστεί από μούχλα και βακτήρια, το ίδιο ισχύει και με το αλάτι.

Αυγά
Τα αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί, μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και 3 εβδομάδες. Αν τα βράσετε κι έπειτα τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, καταναλώστε τα εντός εβδομάδας.

Πιπεριές
Όλες οι πιπεριές περιέχουν ένα γονίδιο που αποτρέπει την κυτταρική τους δομή από το να διασπαστεί και τυπικά διατηρούνται μια εβδομάδα στο ψυγείο. Οι πράσινες πιπεριές παραμένουν φρέσκες για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη -περίπου 2 με 3 εβδομάδες- λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα. Αν οι πιπεριές σας έχουν ζαρώσει και μαλακώσει, τότε καλύτερα να τις πετάξετε.

Αλλαντικά
Τα αλλαντικά που είναι συσκευασμένα και δεν έχουν ανοιχτεί διατηρούνται περίπου 2 με 3 εβδομάδες από τη στιγμή αγοράς τους. Η αεροστεγής συσκευασία τους τα προστατεύει από το οξυγόνο και την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά αν τα ανοίξετε, θα πρέπει να τα καταναλώσετε μέσα σε 3 με 5 ημέρες.

Καρότα
Τα τραγανά αυτά λαχανικά έχουν χαμηλό ρυθμό αναπνοής, ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα ένα φυτό μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά του προκειμένου να παραμένει ζωντανό μετά τη συγκομιδή. Τα καρότα σας παραμένουν φρέσκα για 2 με 3 εβδομάδες στο συρτάρι του ψυγείου, αρκεί να κόψετε την πρασινάδα τους, η οποία τους «κλέβει» θρεπτικές ουσίες.

Εσπεριδοειδή
Η παχιά φλούδα προστατεύει τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή από το να χαλάσουν για 2 με 6 εβδομάδες. Αν εντοπίσετε στη φλούδα τους μούχλα, ελέγξτε το φρούτο και αν δεν έχει περάσει εσωτερικά, μπορείτε να το ξεφλουδίσετε και να το φάτε. Αν διαπιστώσετε ότι το δάχτυλό σας βουλιάζει εύκολα μέσα στο πορτοκάλι σας, καλύτερα να το πετάξετε.